iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Държавните чиновници няма да внасят сами осигуровките си

Държавните чиновници няма да внасят сами осигуровките си 03_1426060804

Идеята на работодателите държавните чиновници сами да внасят осигуровките си, не беше възприета от социалното министерство, като спорът отново се разгоря на поредния кръг от преговори за пенсионната реформа.

Според ведомството финансовият ефект няма да е добър, тъй като държавата трябва да намери 240 млн. лв. годишно за увеличаване на заплатите на служителите, за да не бъдат ощетени с орязване на възнагражденията им. Съветникът на вицепремиера Ивайло Калфин Николай Николов припомни, че при поемането на осигуровките от държавата през 2000 г. заплатите на чиновниците са били намалени. Общата осигурителна тежест, която се дели между служители и работодатели 40 на 60, е 30.3%. Ако държавните служители поемат своята част, заплатите им ще намалеят с 12.12%. "Няма никакъв смисъл, защото парите и за вноски, и за заплати на държавните служители идват от бюджета", обясни Николов. Бизнесът обаче смята, че само така ще въведе равнопоставеност в осигурителната система.

По данни на НОИ за м.г. държавата осигурява изцяло за своя сметка близо 56 хил. души. Тук освен чиновниците влизат и съдиите, прокурорите, както и членовете на секционните избирателни комисии. Но от това число са изключени служителите в специалните ведомства.

Дискусиите за пенсионната реформа отново не стигнаха до никакви решения, а всички предложения на работодателските организации бяха отхвърлени. Основни проблеми - инвалидните пенсии и ранното пенсиониране, бяха отложени. Мотивите на социалното министерство са, че и по двата въпроса има работни групи - със здравното министерство за реда на издаване на ТЕЛК, както и с представилите на специалните ведомства за пенсионната възраст на работещите в тях.

Четирите работодателски организации искат възрастта за пенсия за трета категория да расте с по 6 месеца, докато стигне 65 г. за мъжете и за жените. Стъпката не се подкрепя от синдикатите, нито от социалното ведомство. Калфин вече предложи по-плавен ръст. Социалното ведомство твърдо е решило да внесе именно това предложение в Народното събрание, се разбра от обясненията на Николов. От думите му стана ясно, че каквото и да предлагат социалните партньори, накрая Калфин и екипът му ще внесат за обсъждане в парламента своите идеи, сред които е и осигурителната тежест да расте с 4.5% за 12 г.

В СЪДА

На 21 април Върховният административен съд ще гледа жалбата на работодателите срещу постановлението на Министерския съвет за увеличаване на минималната заплата от 1 януари с 20 лв. на 360 лв., съобщи "Правен свят". Мотивите са, че то не било обсъждано в тристранката.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

19-Май-2016

20-Май-2015

20-Май-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com