iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавната хазна губи от износ на капитали

Държавната хазна губи от износ на капитали 06_1465013591

Държавната хазна губи по 260 млн. лв. годишно от корпоративен данък заради трансфери на печалби и доходи към чужбина, даде писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Антони Тренчев от Реформаторския блок.

От НАП са направили анализ на загубите за хазната от трансферите на печалби и доходи от местни компании към фирми зад граница. Чрез тази схема компании изнасят печалбата си и плащат данъци в чужбина, а не в България.

За периода от 2008 г. до 2015 г. загубата от корпоративен данък се оценява на 260 млн. лв. средно на година. Тази схема се използва от 26% от местните фирми, които са част от многонационална група от предприятия, или от около 5 хил. компании, става ясно от отговора на министър Горанов. Изследването показва, че 70% от големите компании, идентифицирани като рискови, изнасят печалбите си към дружества в държави от ЕС - Австрия, Германия, Гърция, Италия, Кипър и Холандия. 24% от големите рискови компании преразпределят формираните в страната печалби основно към четири страни извън ЕС - САЩ, Турция, Швейцария и Русия. Само 6% от големите компании пренасочват печалбите си към офшорки - основно към Британски Вирджински острови, Сейшелски острови, Лихтенщайн и Белиз.

Затова в приетата от НАП Програма за спазване на законодателството за периода 2016-2017 г. е планирано да бъде разработена стратегия за намаляване на загубите за хазната от трансфериране на печалби и доходи, която ще включва комплекс от мерки. През февруари 2016 г. се сформира група от експерти в НАП, която до края на юли трябва да разработи стратегията.

Министерството на финансите не предвижда въвеждането на данъчна амнистия за лица, които са прехвърляли пари в офшорните си дружества, се посочва в друг писмен отговор на министър Горанов. Но всяка информация за използване на офшорни компании от български граждани, която стигне до НАП, става автоматично обект на проверки и ревизии, за да се види дали по този начин не се укриват данъци.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.