iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавата ще плаща 100% от минималния осигурителен доход през 2025 г.

Държавата ще плаща 100% от минималния осигурителен доход през 2025 г. 05_1431590886

През 2025 г. държавата ще плаща 100% от минималния осигурителен доход за всички близо 4 млн. души, които тя осигурява, като това решиха депутатите от парламентарната здравна комисия. Те приеха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване. Текстът е предложен от Министерския съвет.

В момента държавата плаща едва половината от минималния осигурителен доход за пенсионери, деца, безработни и социално слаби. Така тя внася малко под 1 млрд. лв. в бюджета на здравната каса годишно, докато 2 млн. работници и работодателите внасят 2 млрд. лв. Предложението на МС предвижда вноската на държавата да се увеличава с 5% годишно, тоест догодина да е 55% от минималния осигурителен доход, през 2017 г. - 60% и така докато след 10 г. стане 100%.

Депутатите не приеха предложенията на опозицията, които бяха държавата да плаща 100% вноска или още от догодина, или след 5 г. Не беше прието и предложението на Реформаторския блок държавните служители, които получават над две минимални работни заплати, в бъдеще да се осигуряват сами. В момента техните вноски са ангажимент на хазната. Не беше прието и предложението на ДПС част от трайно безработните също да се осигуряват от държавата в бъдеще. В момента те са неосигурени. Въпреки това здравният министър Петър Москов обеща и тези хора да бъдат обхванати от държавното осигуряване, но едва след като се направят прецизни критерии, по които да се преценява кой действително не може сам да поеме вноските си.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.