iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

До 31 декември правят график с отпуските

До 31 декември правят график с отпуските 12_1419326213

Всички фирми трябва да направят до 31 декември график за ползването на платения годишен отпуск през 2015 г. Трябва да се включат и основните и допълните почивни дни, припомнят от Главната инспекция по труда.

Графикът се допълва през годината за служители, които са отсъствали от работа при съставянето му или са постъпили във фирмата след това.

В графика могат да се включат и всички останали от предишни години дни, които не са погасени по давност. В Кодекса на труда е записано, че отпускът трябва да се взема в годината, за която се полага. Въпреки това законът ви дава право да ползвате стари дни, но не по-късно от две години след края на годината, за която са се полагали. Например можете да вземете почивните дни от 2014 г. до 31 декември 2016 г. Това правило не важи за невзетите дни, които са отпреди 2009 г.

Целият стар отпуск може да се използва до изтичане на давността, дори и дните да не са прехвърлени по законовия ред за следващата година. Причината, поради която са останали неизползвани, също няма значение, обясни Главната инспекция по труда. Затова работодателят е длъжен да има списък за всички непогасени по давност дни отпуск, а не само за отложените по законовия ред.

При прекратяване на трудовия договор работодателят трябва да плати обезщетение за целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност. Това важи и за дните, които не са прехвърлени по предвидения от закона ред, пише Главната инспекция по труда.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Април-2016

17-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.