iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


До 31 декември е срокът за привеждане на фермите към европейските хигиенни изисквания към млякото

До 31 декември е срокът за привеждане на фермите към европейските хигиенни изисквания към млякото 06_1433514427

Над 30 хиляди малки ферми, чиято продукция не отговаря на европейските хигиенни изисквания към млякото, може да затворят в края на годината. Те могат да се спасят ако ги приведат дотогава в определите от общността норми.

На 31 декември изтича последният срок, който ни бе даден от Брюксел, за да модернизираме млечните стопанства, които не съответстват на нормите в общността. „Няма никаква възможност България да поиска отново удължаване на срока”, каза вчера министърът на земеделието Десислава Танева преди откриването на конференция за земеделието и развитие на селските райони.

Досега страната ни е искала три пъти дерогация

за удължаване преходния период за фермите, неотговарящи на изискванията. Тепърва предстои проверка, за да се изясни мащабът на проблема, каза още министър Танева. Според последният анализ на аграрното ведомство от края на миналата година стопанствата от трета категория, които не отговарят на изискванията са 33 002.

Фермите първа категория пък към втори юни т.г. са 3588, е видно от сайта на МЗХ, още 298 са от втора категория. По принцип след изтичане на последния срок стопанствата, които не се вместят в изискванията на ЕС може да останат на пазара с друг вид стока, необходимо е да сменят профила си на дейност или да ползват млякото си за лична консумация, като нямат право да го продават. Според нормите в общността суровото мляко трябва да съдържа под 100 хил. общ обем на микроорганизмите на милилитър и под 300 хил. общ брой суматични клетки. В млякото на малките стопанства у нас обаче има много по-високи стойности.

Да се въведат общи европейски правила за подпомагане на фермерите от бюджетите на страните членки на Европейския съюз, предложи още министърът на земеделието Десислава Танева. По този начин според нея ще има равнопоставеност на пазара, тъй като по-богатите страни членки са с възможност да подпомагат повече земеделците, за разлика от страни като нашата. „Няма да искаме останалите членки да намалят държавните помощи. Въпросът е

да поискаме условия, които биха ни защитили

каза вчера Танева.

Няколко глобални предизвикателства стоят пред земеделието в следващите години, уточни Дачиян Чиолош. Бившият земеделски еврокомисар посочи, че търговията с храни ще расте, заради по-голямото световно население, което ще достигне 9 млрд. Души. Климатичните промени също ще си кажат думата за развитието на отрасъла, освен това на земеделците се налага да работят в условията на по-конкурентен и отворен пазара, в който икономическата криза продължава да оказва влияние.

Междувременно стана ясно, че се отменя насроченият за 5 юни протест на животновъди, обявен от “Национална асоциация на животновъдите и земеделците - Струма 2012”, която обединява фермери от Благоевградска и Кюстендилска област, се отменя.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.