iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дневник за магистрала "Люлин" - свлачища преди финила

Автомагистрала "Люлин" - на финала?

Ден преди протестите в село Големо Бучино заради забавеното възстановяване на общинскто шосе и другите поразии, които направиха строителите около изграждането на Автомагистрала "Люлин, "Дневник"  публикува интригуващ репортаж за състоянието на аутобана само месец преди обявения краен пусков срок:

 

Магистралата ще бъде ли готова до 1 май?
Коя година?


Така с шега отговоря един от бригадирите на магистрала "Люлин". Трасето трябва да е завършено до началото на май и на 15-ти да бъде пуснато за движение. Това обещаха премиерът Бойко Борисов и строителния министър Росен Плевнелиев при публичните проверки, последната от които беше на 19 януари. По официални данни от 1 март магистралата, която се строи от 2007г., е готова на 94%.

През същия месец правителството наля още 6 млн. лв. в пътя, след като през миналата година той се оскъпи с 84 млн. лв. Отсечката от 19 км, която трябва да изнесе трафика от София към Гърция, ще струва 380 млн. лв. или по 20 млн. лв. на километър. "Тракия" се строи за около 4 млн. лв. за км, но според специалистите сравненията не са уместни заради особеностите на терена.

Десетки строители, алпинисти, озеленители, тежка техника, липсващи предпазни огради, но и "мост на смъртта", "плачещ тунел" и свличаща се земна маса - така изглеждаше вчера магистралата. От около седмица трасето е затворена за движение, обясни един от ръководителите на фирма подизпълнител. Мотивът е, че преминаващите коли пречат на работата. Допълнителен риск са падащите камъни и свличащата се земна маса.

"Работи се по всички оставащи строителни дейности, като полагане на асфалтобетон, оформяне на околното пространство и укрепване на скатовете, противошумни огради, довършителни работи по укрепителните стени и полагане на маркировка", обясниха вчера от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). По техни данни през март на обекта са работили около 400 работника.

Падащи камъни

Последните поройни дъждове са активизирали не само свлачища по трасето, но и скалист скат, от който падат отломки, видя репортер на "Дневник". Това е в района на Мало Бучино, на 8-ия км на магистралата. Пътното платно там е изградено изцяло, положен е дори и последният пласт асфалт. За да го предпазят от падащите камъни обаче машините насипваха пръст. След това алпинисти ще разрушат ската.

Ако не успеят ръчно, ще се наложи взривяване, обясни единият от ръководителите на фирма подизпълнител, наета на обекта. Той споделя, че се надява това да не се наложи. Т.нар. обрушаване на ската се прави едва сега, защото имахме тежък спор със строителя на магистралата "Мапа-Ченгиз", обясниха неофициално от АПИ.  Турският консроциум претендирал, че е изпълнил всичко по проект и дори не пожелал да изчака с полагането на последния пласт асфалт.

Малкото и голямото свлачище

На по-малко от километър след падащите камъни е и първото, "малкото свлачище", както го наричат работниците. Специалистите дори не го броят за такова - на пътя има съвсем малко пръст. В момента скатът се укрепва от алпинисти по швейцарска технология с мрежи и анкери. Въпреки, че работещите на обекта твърдят, че е безобидно, на две места вече швейцарската мрежа се е скъсала под напора на свличащата се земна маса и ще се наложи да се прави наново. "Не се е скъсала мрежата, а не беше направено според изискванията и сега го преправят", казаха от АПИ.

След Голямо Бучино, осем километра след "малкото" е "голямото свлачище". На вид "малкото" е по-внушително, но свляклата се тук земна маса е засипала едното платно и дори е изкривила леко мантинелата по средата на пътя. Тежка строителна техника разчиства и укрепва. Там, където се е активизирало свлачището, няма подпорна стена.

Нямало я е и по проект, сега ще се прави ударно, за по-малко от месец, каза един от работещите на обекта. За това свлачище са предвидени 4 млн. лв. от допълнителните 6 млн. лв., които отпусна кабинетът на 16 март. Останалите 2 млн. лв. са за осветлението на пътните възли при околовръстния път, Мало Бучино и Даскалово. Тяхното изграждане все още не е започнало.

Няма видим напредък от януари до април по облицоването на "римските колони". Това са подпорните стени, които впечатлиха премиера Борисов толкова, че той каза: "Ако зависеше от мен, нямаше да харчим пари да ги облицоваме, защото са като от римско време и са много красиви, но ще направим всичко както е по проект". На някои от подпорните стени кипеше усилен труд, но на други нямаше хора. "Снощи наливахме бетон до полунощ", каза работник. Той е оптимист, че ще приключат работата навреме. Предупреждава: Внимавайте като минавате по 13-ия км.

"Мостът на смъртта" е на 13-ия км


"Как, не знаете ли? Четирима души загинаха при наливането на основите - трима турци и един българин", продължава работникът. По думите му инцидентите са станали "на едно и също място при изливане на бетон в чашките". Включват се и други строители, разказват за вградени в моста човешки останки след един от инцидентите, предлагат да покажат снимки от мобилните си телефони, казват, че българи не искат да работят на това място. От пътната агенция категорично отрекоха там да са загинали четирима души, потвърждават за двама и определиха твърденията на работниците като легенди.

На моста вчера се трудеха турци. Фугираха. "До миналата година имаше много турски работници на обекта, сега са останали не повече от 30 - 40 души, предимно кюрди. Те са работници на изпълнителя "Мапа - Ченгиз" и са сред най-ниско платените", обясни български бригадир от турски произход. На магистралата работят и няколко български фирми, които са подизпълнители - като "ДЛВ", "Didi Стека строй", "СК 13 - Хидрострой", според надписите на техниката и работното облекло. Строителите пък са от различни краища на страната - София, Перник, Гоце Делчев, Попово, Смолян. Снимка

"Плачещият тунел"

Ако се движите от София към Перник, веднага след моста на 13-ия км влизате в тунела, който тук наричат плачещия - заради стичащата се вода по стените. "В началото на тунела има теч и в двете тръби", казаха от АПИ. Виждаха се две струйки влага. До другата тръба на тунела се виждаше малка локва. През март представител на строителя "Мапа - Ченгиз" обясни, че стичащите се води в тунела се дължат на факта, че е копан при зимни условия и на места може да са останали лед и влага, които ще се оттекат, но проблеми с качеството няма. "Независимият строителен надзор е издал бележка на изпълнителя да установи причината на теча и да отстрани дефекта", казаха от АПИ.

Автор: Лили Границка;  Източник: ; Снимка: Юлия Лазарова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.