iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес е последния срок за подаване на данъчни декларации

Днес е последния срок за подаване на данъчни декларации 04_1430378419

Днес изтича срокът, в който гражданите трябва да подадат данъчните си декларации за облагане на доходите от 2014 г. Това припомниха от НАП.

Най-лесно декларациите може да се подадат по интернет с персонален идентификационен код. ПИК се издава безплатно и безсрочно от офиса на НАП по постоянен адрес на гражданите. Който не подаде до 30 април данъчната си декларация, може да отнесе глоба до 500 лв. Освен по интернет данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в някои пощенски станции, където се дава входящ номер, както и в офиса на НАП по постоянен адрес. Днес е и последният срок за плащане на данъка за довнасяне по данъчната декларация. След това започва да тече наказателна лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта. Сега наказателната лихва е 10,01%.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи - осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на граждани (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК хората могат да проверяват какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, както и какви вноски в частен пенсионен фонд са направени от работодателите им.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.