iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Децата ни трябва да знаят как да управляват парите си

Децата ни трябва да знаят как да управляват парите си 08_1471235651

Как да управляваме парите си, как да работим с банките - съвети и разяснения по тази тема са необходими на голяма част от хората, като това е причината от началото на годината УниКредит Булбанк да започне да публикува поредица от експертни материали с финансова насоченост и на достъпен език в корпоративния си блог и дигиталните канали - фейсбук, туитър и др. Темата е "Практични идеи за умно управление на парите". На читателите си предлагаме статия от поредицата, която ще отговори на въпроса кога да започнем да възпитаваме децата си как да харчат пари.

Всеки родител иска да даде на децата си колкото се може по-хубав живот и да ги направи щастливи. В най-ранно детство нашите наследници обикновено се радват на всеки подарък, без значение колко дребен е той, с течение на времето обаче желанията им стават все по-големи и по-големи - последен модел таблет, последен модел смартфон, най-новата и скъпа компютърна игра и т.н. И ако се опитваме да задоволим всяка детска прищявка, добре е да се замислим дали наистина правим нещо добро за децата си или им даваме лош пример за това да харчат, без да се замислят колко струва всяко нещо и каква е стойността на парите.

Как да възпитаме децата си в разумно отношение към парите, без да се превърнем в дребнави родители, които на всяка детска молба за нова покупка, да отговаряме: "А знаеш ли това колко струва?".

Семейството е мястото, където трябва да се поставят основите на финансовата грамотност, коментира Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Планиране, поемане на риск, разпределяне на парите, така че да могат да се покрият определени нужди в бъдеще - всичко това са неща, които родителите трябва да обсъждат с децата си, препоръчва Минчева. Добре е според нея детето отрано да разбере, че парите са ограничен ресурс и ако иска много силно нещо, то трябва да си го постави за цел и да спестява.

Когато децата искат хубави играчки, те трябва да разберат, че това има своята финансова стойност - с други думи родителите трябва да обяснят на децата си, че играчките струват пари и че те са работили, за да спечелят тези пари, смята Антоанета Куртяну, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Добре е още от най-ранна детска възраст да възпитаме у децата си способността да планират кога и за какво да харчат парите, с които разполагат, добави още Куртяну.

Посланието ни като родители към децата ни би трябвало да е - "Планирай разходите си и помисли как можеш да спечелиш парите, които искаш да похарчиш", препоръчва още Куртяну. Според нея е много важно да се възпита у децата умението да спестяват, да отделят винаги някаква част от парите, които получават, като резерв за в бъдеще, когато тези средства могат да им бъдат много по-необходими.

Когато обаче има хубав повод - рожден ден или друг празник, не лишавайте детето си от заслужения подарък, смята Куртяну. Важното е децата да знаят, че парите не падат от небето и че трябва да се потрудят, за да ги спечелят, категорична е тя.

Направете им седмичен бюджет

Децата трябва да се научат да работят за парите си, препоръчва и Росица Вартоник, председател на фондация "Инициатива за финансова грамотност". Много е важно за децата да придобият трудови навици още в най-ранна детска възраст, а не да очакват, че всяко тяхно желание ще бъде задоволено, без да положат каквито и да било усилия, казва Вартоник. Според нея родителите познават най-добре децата си и могат да преценят дали малчуганът е с "широки пръсти" или е пестелив по природа и да се опитат да възпитат детето си да разходва умерено и разумно парите, които му се полагат. Вартоник е категорична, че е добре децата да разполагат със свой собствен бюджет, който да се научат да разпределят през месеца или седмицата в зависимост от това кога получават парите си.

Родителите да не забравят да купят на децата си подарък касичка, препоръчва финансистът Тихомир Тошев. Още от най ранна възраст този атрибут трябва да присъства в обкръжението на детето като му се обясни защо е важно да се спестява, категоричен е Тошев. По думите му децата винаги искат всичко, но родителите не просто трябва да отказват на желанията им, а и да им обяснят защо те са неизпълними и какво отражение има върху семейния бюджет всеки един неоправдан или прекалено голям разход.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.