iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават пари на малкия и средния бизнес

Дават пари на малкия и средния бизнес 03_1456990322

Чрез новата Оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия" (ОПИМСП) малкият и среден бизнес в България ще може да използва 102 млн. евро. В бъдеще се очаква тази сума да се умножи 6 пъти, достигайки 600 млн. евро.

Това стана ясно след подписването на споразумението между Министерството на икономиката, Европейската комисия (ЕК), Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за новата Оперативна програма.

Според министъра на икономиката Божидар Лукарски чрез тази инициатива ще бъде възобновен заспалият финансов ресурс в банките. "Тази програма ще подпомогне предприемачите в набавянето на свеж финансов ресурс. Имаме по-високи гаранции и смятаме, че цената на финансирането да бъде доста по-ниска”, допълни Лукарски.

След Испания и Малта България е третата страна от ЕС, която ще получи такава финансова помощ. Благодарение на нея ще бъдат предоставени нови работни места, а фирми, които досега не са имали достъп до банкови заеми, могат да генерират растеж.

"Само за 2016 г., благодарение на различни програми и инициативи, ще извадим на пазара 1 млрд. лв. – ресурс, достъпен за компаниите в България”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Сумата от 102 млн. евро е осигурена от ЕФРР, без да има национално съфинансиране. Те обаче не са безвъзмездно финансиране, а са под формата на финансови инструменти. Основните гаранти по новата програма са ЕИФ и ЕИБ.

Очаква се малките и средни предприятия да имат достъп до капитала в началото на есента.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.