iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават безвъзмездна финансова помощ на стартиращи фирми

Дават безвъзмездна финансова помощ на стартиращи фирми

За първи път стартиращи фирми, които може да са само на няколко дни живот, имат достъп до безвъзмездно еврофинансиране, като оОт 4 февруари по ОП "Иновации и конкурентоспособност" започна прием на проектни предложения за разработване на иновации от стартиращи фирми.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 10 млн. евро. Към кандидатите има две условия - да имат по-малко от три приключени финансови години и да оперират в един от следните сектори - мехатроника и чисти технологии, ИКТ и информатика, индустрия за здравословен живот и биотехнологии, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Тези направления бяха определени за приоритетни в Националната стратегия за интелигентно развитие, чиято цел е в страната да се увеличи броя на фирмите с иновативни услуги и производства. Според класацията на Иновационния съюз от 2015 г., България попада в групата на страните "плахи иноватори" и се нарежда на предпоследно място по иновационно представяне сред страните от ЕС.

Минималната сума на безвъзмездното финансиране по процедурата "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия" е 50 000 лв., а максималната - 200 000 евро. Идеята на това подпомагане е стартиращият бизнес да повиши иновационната си дейност, което би довело до производството на продукти с по-висока добавена стойност.
По тази схема фирмите може да кандидатстват с проекти за извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитания, свързани с разработването на иновативен продукт или процес. Допуска се финансира и за създаването и тестването на прототипи и пилотни линии, както и разработването на технологии за производство на иновативни продукти. Проучването, придобиването и прилагането на технологии, ноу-хау и непатентовани открития също са дейности, които може да се финансират по схемата. Проектите може да търсят финансиране и за защита на патенти, полезни модели, промишлени дизайни. Предмет на схемата е и изработването на икономически, финансови и технически оценки на разработвания иновативен продукт или процес, както и изработването на пазарни проучвания, маркетингови планове за реализация на иновативни продукти и организиране на промоционални събития за популяризирането им.

Подаването на проектните предложения се извършва изцяло по електронен път. Приемът им е до 5 май. Кандидатите трябва да участват индивидуално, а не съвместно с партньорски или други организации. Отварянето на тази схема за стартиращи компании е пилотно. При голям интерес и добри резултати министерството на икономиката ще договори нов бюджет в следващите години.

Дават 1,5 млн. лв. за
енергийна ефективност

През март се очаква да стартира нова процедура по ОП "Иновации и конкурентоспособност" - "Енергийна ефективност за малките и средните предприятия". Министерство на икономиката вече публикува условията за публично обсъждане. Бюджетът на процедурата е 90 млн. евро. Минималният размер на помощта е 50 00 лв., а максималният - 1,5 млн. лв.
През октомври пък е планирано да стартира процедура, която да насърчи енергийната ефективност в големите предприятия. Тя е с бюджет от 50 млн. евро.

Специфичното за тези две процедури е, че ще се финансират само дейности, които са в резултат на препоръки, дадени от предварително енергийно обследване на предприятията. Това означава кандидатите да представят наред с проектите си и положително становище на Агенцията за устойчиво енергийно развитие върху докладите за енергийно обследване на одиторите. Заради по-сложната процедура срокът за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност ще бъде 5 месеца.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.