iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Данъкът за вредните храни няма общо със състоянието на здравето

Данъкът за вредните храни няма общо със състоянието на здравето 10_1444039254

Няма връзка между данъчното облагане на храни, обявявани за вредни, и състоянието на здравето, твърдят икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика и специлистът по хранене и диететика доц. Светослав Ханджиев. Практиката на други държави показвала, че по-работещ е механизмът на здравната просвета.

Там където са приложени фискални мерки, резултатите се негативни както за здравето, така и за фиска. Затова и някои от държавите, направили такива промени, вече се отказват. Други 4 - Белгия, Великобритания, Германия и Естония, които са обмисляли подобно облагане, се отказаха още на този етап - проучванията им показват, че то ще е неефективно, обясни Красен Станчев. С уговорката, че още не е известно какво точно би се облагало у нас и с какъв процент, може да се направят прогнози за загуба на между 1000 и 3000 работни места заради намаляване на потреблението и увеличаване на сивата икономика и на домашното консервиране.

“Не е ясно какво точно ще се въвежда – облагане с 3 или 10 процента и съответно на кои от очакванията за годишни приходи ще се заложи – 200 милиона или 150 милиона. В зависимост от данъка и фискалните цели – колко строго и колко широко се прилагат мерките, се очакват преките загуби от ДДС да са от 4 до 24 милиона лева. Отделно ще се стигне до загуба от международната конюнктура – възможност за заместващ внос от държави, където такъв режим няма , и тя е около 60 милиона само по линия на ДДС. Освен това разходите за съобразяване на бизнеса ще са между 1,5 и 4,7 млн. лв., обясни икономистът.

На последния международен конгрес по хранене стигнахме единодушно до извода, че не данъците и таксите, а програмите за здравна просвета и усвояване на здравословни навици могат да променят тенденция на затлъстяване и нарастването на сърдечносъдовите заболявания, диабета, деменцията и другите ”модерни” болести на цивилизацията, каза доц. Ханджиев.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.