iv>

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

22-Октомври-2016

23-Октомври-2015

23-Октомври-2014

Вход с фейсбук профил:

info@ipernik.com за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com Бизнесът и правителството си стиснаха ръцете за тока
iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Бизнесът и правителството си стиснаха ръцете за тока

Бизнесът и правителството си стиснаха ръцете за тока 09_1442393008

Бизнесът си стисна ръцете с правителството за цената на тока. "Подписахме пакет от мерки. Работодателите влизат в ценообразуването". Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет.

Преди него говори и Кирил Домусчиев, който обяви, че работодателите ще имат представители в бордовете на държавната енергетика, не само в НЕК.

"Остава искането ни за оставката на председателят на КЕВР Иван Иванов. Там има много политика и много малко експертност. Не може в такъв орган, от който зависят хиляди човешки съдби, да има такива хора", обяви Домусчиев.

Всички сигнали за злоупотреби във ВЕИ сектора, които са постъпили при нас също ще бъдат предоставени на главния прокурор. Относно протеста на 30 септември остава да обсъдим вътре в организациите си дали ще протестираме или не. Но участниците днес в срещата сме доста по-оптимистично настроени, добави Домусчиев. Той оцени срещата като доста полезна.

„Аз и колегите ми считаме, че ще се стигне до определени решения, които се надяваме, че ще бъдат една сериозна основа за решаване на проблемите, които изпитва индустрията. По-специално в цената на електроенергията и таксата „задължение към обществото", каза той. Председателят на КРИБ изброи някои от по-важните решения, до които се е стигнало на срещата. От утре се започва спешно работа по пътната карта за реформи в енергетиката от работна група с председател вицепремиерът Томислав Дончев, представители на работодателските организации, министър Теменужка Петкова, Делян Добрев и министърът на финансите Владислав Горанов.

„В тази пътна карта трябва да посочим мероприятията, сроковете и мерките, които трябва да се вземат за оптимизиране на състоянието на енергетиката. Като законодателни промени се разбрахме, че ще получим съдействието на премиера и на всички министри относно въвеждането мораториум върху всякакви нови преференциални производства, даването на преференциални цени за производство и изкупуване на съответната електроенергия.

Също така се разбрахме да има представител на работодателите към комисията в парламента, която наблюдава и следи работата на КЕВР. Другото важно нещо е представители на бизнеса ще има във всички бордове в държавната енергетика, не само в НЕК, но включително в мините, АЕЦ, Марица Изток 2, с цел засилване на контрола и оптимизиране на дейността на тези дружества", заяви Домусчиев.

Било е договорено и да бъдат предприети законодателни инициативи, касаещи възможността за прекратяване на всякакви договори за изкупуване на преференциални цени в случай, че бъде констатирано умишлени злоупотреби от страна на собствениците на тези дружества. Ще има законодателни промени касаещи разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружеството, чието производство се изкупува на преференциални цени. От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев се защити, че срещата не била „мирни преговори, а част от диалога", който правителството поддържа с всички заинтересовани страни.

„Има още какво да се направи за цената на ел. енергията на бизнеса. Споразумяхме се за няколко пакета мерки, някои, от които са оперативни, някои от тях са свързани със законодателна промяна. Първият пакет мерки е свързан с усилията за повече прозрачност в енергетиката или бизнесът да бъде вкаран там, където се образува цената, както в КЕВР и представителство в държавната енергетика, не говоря за обществени съвет, а за пряко участие в бордовете. Нека колегите видят какво се случва, ако някъде има свръх разходи или ненужни, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим", каза Дончев.

Вицепремиерът оповести, че е бил коментиран и публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Бил е коментиран и мораториум по отношение на образуване на нови преференции при производството на електроенергия. „Коментирано беше, че въпреки взетите мерки преди месеци, в енергетиката все още има много злоупотреби. Всичко, което зависи от изпълнителната власт ще бъде направено. Беше коментирано с Делян Добрев да се направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение по отношение на производител с преференциална цена, да съществува възможност при първото или второто нарушение да му се отнема правото да продава електроенергия на преференциална цена.

Това ще бъде много силна мярка за превенция по отношение на всички нарушения, защото въпреки взетите мерки нарушенията продължават. Фотоволтаици продължават да произвеждат енергия и нощем", добави още Дончев.

Източник: standartnews.com