iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дадоха още пари на министерства и общини

Дадоха още пари на министерства и общини 12_1451383379

Кабинетът раздаде допълнителни 59 млн. лв. за разходи на министерства и общини преди Коледа, като най-много от средствата - близо 37 млн. лв., получи регионалното министерство, за да се разплати окончателно по инфраструктурни проекти от ОП "Транспорт" за предишния програмен период. Кои са обектите не стана ясно.

13 млн. лв. Министерският съвет даде на социалното министерство за енергийните помощи на 60 хил. души, които вече са одобрени за помощта. Миналата година одобрени бяха 255 хил. за бедни хора. "Целта е на 60-те хиляди лица и семейства от най-рисковите групи да се гарантира възможно най-бързото изплащане на помощта за отоплителен сезон 2015-2016 година. Няма недостиг на средства по програмата и тя е финансово осигурена с необходимите средства по бюджета", обясниха пред "Сега" от ведомството на Ивайло Калфин. Размерът на помощта за целия отоплителен сезон е 328.60 лв.

Столичната община получи 7.5 млн. лв. 7 млн. лв. са отпуснати за разширяване на булеварда пред военното НДК, където бе настанен Софийският районен съд. Става дума за бул. "Ген. Скобелев" в участъка между булевардите "Христо Ботев" и "Витоша". Общината пусна обществената поръчка за ремонта с прогнозна стойност 8.1 млн. лв. Идеята е да се осигури достъп до военното НДК - по локалните платна с по две ленти за движение. Проектът предвижда трамваите да не минават вече през тунела. С половин милион лева ще се ремонтира и Софийската математическа гимназия.

Други общини получиха по-малки суми - 900 хил. лв. се дават за ремонт на улиците в Горна Оряховица. Етрополе взема близо 435 хил. лв. за допълнителни ремонтни работи за подмяна на водопровод и канализация на вътрешната ВиК мрежа в града, за спортния комплекс "Чавдар" и за основен ремонт на централния градски площад. Кметството в Годеч и подмяната на уличното осветление с енергоспестяващи крушки ще струва 220 хил. лв. 200 хил. отиват за модернизация на техническата база на стадион "Пионер" в Добрич. Перник взема 130 хил. лв. за ремонт на четвъртокласен път с дължина 514 метра. Става дума за ул. "Христо Ботев" в с. Студена, която е "от съществено значение за осигуряване достъпа на хората до основни населени места на територията на страната".

КУЛТУРА

10 млн. лв. повече през 2016 г. ще има за музеите, художествените галерии и библиотеките. Правителството завиши стандартите за делегираните от държавата дейности в тези сфери. От 1 януари тези културни институти преминават към нов модел на финансиране по стандарти и с делегиран бюджет.

Източник:

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.