iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цените на панелните жилища ще догонят другите

Цените на панелните жилища ще догонят другите 02_1424183162

Брокерите на недвижими имоти смятат, че предстоящата национална програма за саниране на панелните блокове значително ще повиши цените на жилищата в тях.

Според тях панелните жилища ще поскъпнат от 5 до 10 на сто през тази година, а тенденцията на повишаването на цените се наблюдава още от края на миналата година, съобщи БНР.

Според брокера Антон Андонов това са едни от най-функционалните жилища, а програмата за саниране е другият фактор, който повишава цените на апартаментите в панелките. Дори в момента цените на жилищата в панелните блокове догонват тези в тухлените сгради, установи проверка на „Новинар”. Двустайните апартаменти в панелен блок в столичния жк „Младост” се продават на цени от около 51 000 евро.

В същото време в района могат да се намерят тухлени двустайни жилища на приблизително същата цена от 59 000 евро или дори по-ниска цена в зависимост от квадратурата (49 800 евро). Това означава, че ако очакваното поскъпване на панелките стане факт, ще бъде много по-изгодно да закупите жилище в тухлена сграда. Още по-куриозно е, ако вземем предвид и тристайните апартаменти.

Предлагат се оферти за тристайни жилища в панелка на цена от 58 000 евро. В същото време двустайни тухлени апартаменти в по-отдалечена част на комплекса се продават само за 1000 евро повече. Междувременно стана ясно, че първата сграда, която ще бъде санирана във Варна, е 15-етажен блок, строен през 1969 г.

Домоуправителят Лиляна Ехиянова обясни, че е положила много труд, за да убеди съкооператорите си да кандидатстват по програмата. „Благодаря на всички хора от блока, че се отзоваха и много бързо постигнахме съгласие”, каза тя. Обновяването на блока ще се извърши до средата на 2016 г.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.