iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

БСП: Бюджетът на община Перник за 2016 година е нереалистичен

БСП: Бюджетът на община Перник за 2016 година е нереалистичен 01_1453902795

Бюджетът на община Перник за 2016 година е нереалистичен както в приходната, така и в разходната част, като това е поредният кух бюджет, който е копи-пейст от 2015 година, с изключение на таксата за битови отпадъци”. Така общинските съветници от БСП, които не подкрепиха бюджета на община Перник за 2016 година, коментираха основния финансов документ.

Според червените съветници в него има пълна липса на цялостна общинска стратегия за развитието на Перник.

„Разликата между 2015 и 2016 е таксата за битови отпадъци, тъй като тя бе вдигната за физическите лица с 25%. Оттук общинската администрация очаква приход от 8 485 376 лева, като разликата между миналата година и тази е 1 175 061 лева”, аргументира се председателят на групата съветници Кирил Леонов.

Той отбеляза, че въпреки вдигнатата такса все още има населени места в общината, в които не са доставени контейнери за смет – тип бобър и продължават да се формират нови нерегламентирани сметища.

„Няма да стопим дефицита с вдигането на таксата на данъците, това не е подхода и всеки, който е малко запознат с икономиката е наясно. Единствения начин да излезем от тази дупка е да мотивираме бизнеса да инвестира. Без инвестиции и разкриване на нови работни места няма как да се увеличат приходите. В бюджета липсват и заложени средства от европейски програми”, заяви Леонов и допълни, че през цялото време в комисиите не се е водил дебат за стопяването на дефицита, а основно как да се увеличи фонд работна заплата на общинските съветници.

Липсата на прозрачност и публичност в разходната част е другия момент, който констатираха от червената централа.

Ралица Андреева коментира, че в бюджета за здравеопазване за миналата година са били заложени 565 000 лева, а тази година обаче има драстично намаление и тази сума е едва 300 000 лева.

„Имаме и друга функция в общинския бюджет -транспорт и съобщения, където при заложени средства за 2015 – 2 651 185 лева, сега са заложени разходи от 2 892 900 лева. Прави впечатление, че при разбивката на бюджета не се посочва създаване на ново предприятие или закупуване на превозващи средства, а само за текущ ремонт при условие, че нямаме нищо, което буди основателни въпроси”, посочи Андреева.

Червените са категорични, че до половин година община Перник ще поиска актуализиране на бюджета, тъй като това не са реални цифри. Петър Янков отбеляза, че за първи път бюджетът на общината се приема за по-малко от два часа.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

11-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.