iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Борят се със сивия сектор в туризма

Борят се със сивия сектор в туризма 10_1445335159

Започна борбата със сивия сектор в туризма и първите проверки и санкции ще могат да се извършват до шест месеца. Това каза пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова по повод на предстоящата днес първа среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и КНСБ, фокусирана върху мерките срещу сивия дял в сектор "Туризъм".

По данни на бранша и на самото туристическо министерство делът на сивия сектор в туризма достига 50 на сто.

Ангелкова посочи, че в помощ на борбата със сивия сектор е новата Наредба за категоризиране на местата за настаняване и местата за хранене, която влезе в сила през август и има 6-месечен гратисен период. От друга страна с новите промени на Закона за туризма вече е дадена дефиниция на понятието "нерегламентирана туристическа дейност" и са предвидени превантивни мерки, обясни министърът.

Ангелкова напомни, че с наредбата за първи път са регламентирани дейността на апартаментните туристически комплекси и апартаментите за гости, откъдето по думите й основно идват проблемите и оплакванията на хората в бранша.

„Всички, които са регистрирани, ние ги проверяваме, но тези, които не са регистрирани и не знаем за тяхното съществуване, а осъществяват нерегламентирана туристическа дейност, няма как да проверим. Всъщност там е най-голямата концентрация на сив сектор“, каза министърът.

В новите промени на Закона за туризма вече е дадена дефиниция на понятието "нерегламентирана туристическа дейност" и са предвидени превантивни мерки, като сериозни административни наказания, така че да се стимулира бизнесът да е на светло, подчерта тя.

„Проблемът е в това, че когато потребителите търсят по-ниски цени, те не се интересуват от това дали хотелът е регистриран и дали качеството на услугата е гарантирано. Единствено когато имат проблем, тогава започват да се оплакват и разказват, че съответният апартаментен комплекс или апартамент за гости не е качествен“, посочи министърът.

Според нея е важно хората да се интересуват и да изискват необходимите документи за осъществено плащане и за наличието на регистрация, за да може туристическото министерство да направи съответните проверки и да гарантира качеството на услугата им. „Няма как да проверим нещо, за което дори не подозираме, че съществува“, каза тя.

Ангелкова разчита на силен с ръст на туристи от съседните ни страни за предстоящия зимен сезон. Предприети са всички мерки за гарантиране безпроблемното протичане на сезона, допълни тя. Преди сезона ще приключат и ремонтите на всички пътища, които водят до курортите в Смолянско. В Банско също се очаква до началото на зимния сезон да приключат ремонтите.

Преди началото на ски сезона влиза в сила и новата наредба за информационната обезпеченост в обезопасяването на ски пистите. „Когато пистите вече са заснежени, ще направим комисии, с които ще определим сложността на пистите и ще направим съответната маркировка“, каза министърът.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.