iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Богатството ни достигна 40% от БВП

Богатството ни достигна 40% от БВП 05_1431677381

Финансовото богатство на българите представлява 40 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), като 78% от него са под формата на пари в брой и депозити, а едва 2 процента са в акции.

Останалите 20% от спестяванията са в пенсионни фондове и застраховки. Това стана ясно от презентация на Мауро Мирано, заместник-директор на "Стратегически анализи за Централна и Източна Европа" на "УниКредит" по време на годишната среща на ЕБВР в Тбилиси, Грузия. БВП на България се изчислява на около 82 милиарда лева.

За сравнение румънските домакинства "държат" като спестявания едва 18 процента от БВП, а руските - 19 на сто. "Най-богати" са италианците, чието финансово богатство се равнява на 192% от БВП. Следват Австрия и Германия съответно със 126 и 122%.

Кредитирането у нас ще расте най-бавно, стана ясно още от прогнозните данни на "УниКредит". То ще порасне с около един процент, а средният ръст за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е около 4.6%. Сред последните по увеличаване на кредитирането са още Унгария и Словения със съответно 2 и 3% ръст. Очаква се кредитирането догодина да отбележи най-голям ръст в Турция - с 16%.

Страната ни остава на опашката и по спад на лошите кредити, стана ясно още от данните на Мауро Мирано. Прогнозите са делът им у нас да спадне с едва 0.6% от 16.7% до 16.1% до 2016 г . В същото време се очаква в Румъния делът на лошите кредити да спадне от 13.9 на 8.5 процента за периода 2014 - 2016 г.

ЗАВИСИМОСТ

Българските фирми са сред най-зависимите в Европа от кредити на чуждите компании майки. Цели 58% от дълговете на родните компании са към чуждите им собственици. Близо до тези нива са и румънките и унгарските компании. Средното ниво за региона е около 50 процента. В същото време бизнесът у нас използва най-малко заеми от банки, отново в компанията на Румъния и Унгария. Около 39 процента от дълговете на български фирми са към банки. За Западна Европа този процент е 67. Главният икономист на "Уникредит" за ЦИЕ Любомир Митов обаче обясни, че заемите от компаниите майки най-често не се връщат, а са под формата на подпомагане.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.