iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

БНБ трябва да стане по-прозрачна

БНБ трябва да стане по-прозрачна 05_1431418263

Според Проф. Стив Ханке, БНБ трябва да стане по-прозрачна и всеки месец да публикува финансовите отчети на банките. Стив Ханке е известен като бащата на валутния борд у нас, като това каза той по време на конференция за финансовото образование. В момента БНБ публикува надзорни данни за отделните банки всяко тримесечие.

“Прозрачността е изключително важна. Ако БНБ беше публикувала финансовите отчети на всички банки ежемесечно, нямаше да се стигне до този проблем”, каза той, като визира кризата с КТБ. Според Ханке БНБ действа много бавно в извличането на поуки и анализ на случилото се.

Той определи КТБ като “гнила ябълка”. “За БНБ това беше огромна грешка и провал”, каза още Ханке. Според него КТБ никога не е била банка, а “една измама”. На въпрос на журналисти дали има и други “гнили ябълки” в банковата система, финансистът обясни, че не може да даде отговор. Причината е липсата на достатъчно публична информация. Ако например за гръцките банки такава можело лесно да се намери, това не се отнасяло за нашите. Въпреки това Ханке е оптимист, че българските банки ще се справят достойно с предстоящия през 2016 г. стрес тест.

Финансистът отново разви тезата си, че България не трябва да приема еврото, защото това ще има катастрофални последици. “Би било огромна глупост да се влезе в тази зона. Без необходимата дисциплина ще се озовете в подобна ситуация като Гърция”, каза Ханке. Според него България изобщо не трябва да се отказва от валутния борд, който е осигурил стабилност на страната ни. Благодарение на него България ще е изложена на минимален риск при евентуални сътресения с Гърция, посочи Ханке.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Октомври-2016

24-Октомври-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com