iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БНБ е направила само 11 проверки на място през 2014 г.

БНБ е направила само 11 проверки на място през 2014 г. 05_1430568125

Самоа 11 проверки на място във финансови институции е направил банковия надзор на БНБ през 2014 г., като това става ясно от годишния доклад на Централната банка до Народното събрание, който бе публикуван вчера.

Целта на проверките е била да бъде анализиран рисковият профил на институциите и да се оцени адекватността на системите за наблюдение и контрол на трезорите.

Проверките са установили 36 формални нарушения. Направени са били 118 препоръки към ръководствата на банките. БНБ изтъква, че успоредно с назначаването на преглед на активите на КТБ от трите одиторски фирми самата централна банка е извършила надзорна проверка на място в КТБ, изпращайки 22 служители от Банков надзор. От отчета на БНБ става ясно още, че освен действията спрямо КТБ тя е приложила надзорна мярка за нарушения на една кредитна институция и е отправила предписания за подобряване на управлението на рисковете към други три финансови институции. Основните проблеми, заради които са предприемани мерки през изминалата година, са затруднение от страна на банките по управлението на кредитния риск, състоянието на капитала и вътрешния контрол в институциите.

Основна задача на Централната банка през 2014 г. е била да не допусне превъртането на престъпни пари през банковата система. От отчета става ясно, че са били прилагани разширени контролни мерки при кореспондентски отношения с трети държави, с високорискови клиенти, както и с политически изявени лица. Според БНБ банките са били сериозно ангажирани с контрола над престъпните пари, но специализираните служби, отговорни за прилагане на законите в тази област, не са отделили достатъчно ресурси за справяне с проблема. Въпреки това са констатирани единични случаи на пране на пари, като Централната банка изтъква, че е взела всички законови мерки.

ВИНОВНИ

Ръководството на БНБ отчита като основно предизвикателство пред дейността си през втората половина на миналата година запазването на банковата стабилност и оценява, че се е справило с проблемите. Медиите са предизвикали банковата криза през 2014 г., която доведе до фалит на КТБ и застраши Първа инвестиционна банка, пише още в отчета на Централната банка. Според БНБ, въпреки медийния натиск, адекватните й действия в екстремални условия са запазили стабилността на банковата система у нас.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.