iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Български продукти правят оборота на търговските вериги

Български продукти правят оборота на търговските вериги 02_1424187045

Оборотът на търговските вериги в по-голямата си част е от български продукти. Тази продукция представлява до 75% от оборота на големите търговски вериги.

Това прави около пет милиарда лева годишно. Най-продаваните български стоки са млечните и местните продукти. Това съобщиха от Сдружението за модерна търговия (СМТ), цитирани от БНР. Според данните супермаркетите все повече предлагат и български плодове и зеленчуци.

Най-търсени са картофите и морковите, отчитат от СМТ. Оттам потвърждават, че родните производители постепенно възвръщат и позициите си на чуждите пазари. От сдружението изтъкнаха като ключов проблем пред търговците и производителите борбата със сивия сектор.

„Предприятията, опериращи предимно в сивия сектор, не са проверявани, защото никой не знае, че ги има. Те са нелоялна конкуренция за нормалните български компании”, обясни Николай Петров.

Той посочи, че фирмите от сивия сектор имат 20% ценово предимство от неплащането на данък добавена стойност (ДДС), както и 10% от скриването на осигуровки.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.