iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българска фирма прави нова напитка

Българска фирма прави нова напитка 02_1423120040

Напитка на билкова основа беше създадена от българската компания "Биодринкс" в края на миналата година. Фирмата произвежда напитката и я продава.

Дружеството е основано от Елеонора Негулова, Алекси Алексов и Николай Арнаудски. Съдружниците още преди 7 години обмислят идеята за създаване на напитка, която да отговаря на здравословния начин на живот и мислене на хората в активна възраст и която да се предлага в минимално преработен вид. Двама от собствениците имат дългогодишен опит в производството на високо алкохолни напитки, като през 90-те години стоят зад марката Doctor’s. През 2005 г. продават бизнеса и се ориентират към тотално нов сегмент, а именно биосоковете.

Поради силната конкуренция на пазара на безалкохолни напитки създателите от самото начало търсят иновативен подход и технологични решения, за да успеят да наложат своя продукт на пазара. Така в екипа се включва и третият съдружник, който има необходимия технологичен опит и с чиято помощ патентоват капачката на своята бионапитка. Тримата основават компанията специално за производство на сока, а разработката на продукта е финансирана с 360 хил. лв. по европейската програма "Конкурентоспособност". В момента от фирмата работят по привличането на нов финансов ресурс, основно банков. Освен бюрокрацията, с която още се бори, дружеството определя като друг основен недостатък на евросубсидиите липсата на осигурени финансови инструменти за префинансиране на проектите.

Технологията

Производството на напитките се осъществява в с. Църква, Пернишко, в предприятие на хранително-вкусовата промишленост с капацитет 100 хил. бутилки на месец. Дружеството избира мястото заради качеството на водата в региона, но признава, че работата с предприятието и отдадеността на екипа там са ключов фактор за успеха на продукта. Технологията на напитките е изцяло идея на съдружниците на фирмата: билките, които се доставят от регистрирани биопроизводители, се извличат при ниска температура и се запазват в контейнера на капачката. Добавени са сокове от грейпфрут, ягода, лимон и натурална розова вода, които се внасят от сертифицирани доставчици от чужбина. Дизайнът и всички останали материали обаче (бутилки, капачки, етикети) са дело на български фирми, на които дружеството се доверява заради високото качество на продуктите им.

Малкият бизнес на големия пазар

Биосокът BESST вече се продава в големите специализирани магазини за натурални продукти в София, Пловдив, Варна и Бургас, откъдето компанията вече приема втори и трети поръчки за доставки. "Новият продукт се възприема добре от местните потребители и ценово е в сегмента, който очаквахме", казва единият от съдружниците - Елеонора Негулова. Онлайн една бутилка от напитката се продава за 1.80 лв. Иначе дружеството се цели основно към европейските пазари. До края на март се очаква да приключат преговори с дистрибутори в Полша и Великобритания, които общо имат над 100 млн. потребители. След участието в две международни изложения през 2014 г. от компанията преговарят успешно и с търговци от Холандия и Германия, където натуралните продукти се радват на голям успех.

За да достигне лесно до клиентите си не само в България, но и в чужбина, преди два месеца "Биодринкс" стартира и онлайн магазин към сайта на продукта. Засега през него се получават предимно индивидуални поръчки, но от фирмата признават, че онлайн продажбата им осигурява най-вече начин за получаване на обратна връзка от клиентите. Дружеството отделя голямо внимание на качеството на производството и споделя, че именно то ги различава от повечето производители. Всяка бутилка има уникален код, чрез който е възможно да се проследят произходът и точният момент, когато е произведена. За сега бионапитките, които според дружеството са без аналог, нямат и преки конкуренти на пазара. Биосоковете обаче трябва да се наложат като другите вече популярни натурални продукти.

Понастоящем се произвеждат 6 различни вида напитки, всяка от които съдържа от четири до седем билки, сред които гинко билоба, глог, жълт кантарион, хънибуш, стевия, върбинка, маточина и други. Биосоковете са с различен вкус на ягода, мента с лимон, зелено кафе, грейпфрут с джиндижифил и чили, канела и розова вода. В момента текат процедурите за сертифициране на напитката по стандарта за биопродукти, като от дружеството се надяват до края на годината да успеят да добавят сертификата като допълнителен гарант за взискателните си клиенти.

Най-голямото предизвикателство към фирмата в момента е да отговори на търсенето и да поддържа високото качество на производството при новите, по-големи обеми. Според екипа предприемачеството в България е възможна мисия, а ключът е във вярата, търпението и постоянството, за да дочакаш времето на своя успех.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.