iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България заема 42 място по условия за правеве на бизнес сред 146 държави

България заема 42-ро място в класация на най-добрите държави за правене на бизнес за 2014 г. Това сочи тазгодишната класация на списание "Форбс".

В нея са изследвани 146 страни от цял свят по единадесет показателя, сред които данъци, технологии, иновации, корупция, бюрокрация, защита на инвеститорите, представяне на фондовите пазари и др.

Данните на списанието показват, че БВП на страната ни е нараснал с 0.5%, като размерът му на глава от населението възлиза на 14 000 долара при население от 6.9 млн.души. Търговският ни баланс като процент от БВП е оценен на минус 0.3 на сто. Непосредствено преди нас в класацията се нарежда северната ни съседка Румъния, чийто ръст на БВП е 3.5%. След България са класирани Южна Африка, Чехия и Словакия.

Македония изненадващо се изкачва на 30-а позиция, докато Кипър е на 33-то място. Другите балкански държави са след страната ни - Хърватия е на 45-о място, Черна гора е на 48-о, Турция и Гърция са съответно на 50-о и 51-во място, а Албания е 58-а.

Най-добрата дестинация за правене на бизнес според "Форбс" е Дания с растеж на БВП от 0.1%. Брутният вътрешен продукт на глава от 5.6-милионното й население възлиза на 37 800 долара, а търговският баланс като процент от БВП е плюс 6 на сто. На второ място е Хонконг, а на трето - Нова Зеландия. В челната десетка попадат още Ирландия, Швеция, Канада, Норвегия, Сингапур, Швейцария и Финландия.

Като най-лошо място за правене на бизнес е оценена Либия, следвана от държави като Чад, Мианмар, Хаити и Ангола.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.