iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България ще привлича на почивка китайски пенсионери

България ще привлича на почивка китайски пенсионери 06_1434006613

България ще се опита да привлича повече туристи от Китай, като една от целевите групи ще са китайските пенсионирани държавни служители, на които държавата плаща почивките.

Целта е китайските туристи у нас да се увеличат от около 16 хил. годишно, колкото са сега, на 250 хил. на година. За това са се договорили министърът на туризма Николина Ангелкова и колегата й от китайска страна, съобщиха от ведомството пред "Сега". Вчера кабинетът одобри проекта за Меморандум за разбирателство в областта на туризма между българското министерство и китайската Национална администрация по туризъм. Другата седмица Ангелкова ще подпише в Китай меморандума.

"Пенсионираните държавни служители изобщо не са неплатежоспособни туристи. Ако България успее да се нареди като дестинация, в която Китай изпраща пенсионерите си по социални програми, би било много добре", коментираха още от ведомството. Засега няма конкретика как точно ще се популяризира страната ни като туристическа дестинация в Китай.

В общия текст на меморандума се посочва, че "туризмът е приоритетен сектор за двете държави, като редовно ще бъдат обменяни туристическа информация и добри практики, с което да се стимулира засилването на китайския туристически поток към България. Двете страни ще проучат и възможностите за прилагането на китайски социални програми с цел привличане на повече туристи от КНР в България, включително на хора на възраст над 65 г.".

Освен това предприятията у нас и в Китай щели да бъдат насърчавани да инвестират в проекти, които ще подобрят туристическата им инфраструктура. Сред другите мерки са разработване на проекти за общи туристически маршрути и съвместни туристически продукти между България и нейните съседни държави, които ще са насочени конкретно към китайския пазар. "Ще се разширят и съвместните контакти между академичните общности под формата на обмен на опит, добри практики и обучение на туристически кадри", съобщиха от правителствената пресслужба.

85 млн. китайци пътуват всяка година в чужбина. Наскоро Ангелкова съобщи, че в момента страната ни работи по два съвместни туристически продукта за привличане на китайски туристи с Румъния и с Турция и Гърция. По думите на министъра ще се създават и туристически научни обсерватории.

---ОПИТ

Програмата за наши пенсионери, които трябваше да ходят на море, платено от държавата, не просъществува кой знае колко, но пък не мина без скандали. По времето на БСП тогавашният социален министър Емилия Масларова предложи на най-бедните пенсионери да се осигури почивка на морето, като те трябваше да си платят само пътя и курортната такса. Идеята обаче не бе посрещната въодушевено от пенсионерите - само 2600 се възползваха, бяха изхарчени над 2 млн. лв. от предвидени 6.5 млн.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.