iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България ще копира Румъния в борбата с корупцията

България ще копира Румъния в борбата с корупцията 02_1425124167

България ще започне да копира почти напълно румънския модел за борба с корупцията. Заради него Букурещ получава похвали от Брюксел.

Правителството прие вчера доклад на междуведомствената група, според който у нас ще бъдат пресъздадени две от трите румънски структури за борбата с корупцията. Едната ще се намира към прокуратурата, а втората е известният вече орган, лансиран от вицепремиера Меглена Кунева, който ще се появи след сливане на комисията за конфликт на интереси и БОРКОР.

Кабинетът е одобрил идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да се създаде звено към държавното обвинение по подобие на румънската Националната антикорупционна дирекция (DNA), което да разследва корупцията на средно и високо равнище в държавните институции. Така се слага край на идеята на правосъдното министерство за антикорупционно звено извън сегашната йерархия на прокуратурата. За тази идея трябваха и сериозни законови промени, включително промяна в конституцията.

За звеното, предлагано от Цацаров, няма нужда от промени в законодателството. "То е на база на опита, който прокуратурата има в създаването на такива звена", каза правосъдният министър Христо Иванов. Той посочи, че опитът на прокуратурата е бил одобрен от Европейската комисия, "макар и с уговорката, че резултати няма". "Г-н Цацаров предложи да се подходи по този начин и беше взето политическо решение то да се направи като звено между прокуратурата, МВР и ДАНС", обясни още Иванов. Той посочи, че "топката" сега е в полето на държавното обвинение, което трябва да предложи рамка, без да са нужни законови промени. Засега няма повече подробности кой ще оглави новото звено и как точно ще работи българският аналог на DNA. Христо Иванов отрече разпространената вчера информация, че целта е 20-30 души трябва да бъдат арестувани за корупция, както и че новото звено ще преследва подкупи над 100 хил. лв.

Втората структура ще е по подобие на румънската Националната агенция за интегритет (ANI), която следи за конфликт на интереси. Още обаче няма политическо решение дали новото звено да обедини неработещите комисия за конфликт на интереси и БОРКОР, или те да бъдат закрити и звеното да е напълно нова структура. Има идея към него да преминат част от задълженията на Сметната палата в проследяването.

"Тепърва ще се взима решение къде ще се намира тази структура. Препоръката на Брюксел е за създаване на единен орган. В момента тези правомощия са разпределени между комисията за конфликт на интереси, НАП, Сметната палата", обясни правосъдният министър. "Нашият фокус ще бъде сериозното преустройство на законовата рамка за предотвратяване на конфликта на интереси по административен път и превенцията на корупцията", допълни той.

ПРОЕКТ

Намеренията са укриването или изопачаването на факти за имущество, пари, банкови сметки, заеми и участие във фирми в имуществените декларации, които са длъжни да попълват над 6000 висши държавни служители, да се наказват като престъпление. За целта се предвиждат промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за Сметната палата и в нормативните актове, регулиращи инспекторатите.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.