iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българите, работещи в Гърция, не се завръщат масово у дома

Българите, работещи в Гърция, не се завръщат масово у дома 07_1436255328

Българите, работещи в Гърция, не си стягат масово куфарите, за да се завърнат у дома, каза във Варна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Според него в южната ни съседка работят постоянно 120 000 нашенци, а през лятото препитание в туризма търсят още около 80 000

"Това са хора, които в момента работят и не са на социални помощи. Трябва да ги използваме максимално ефективно в секторите, които страдат от дефицит на работна ръка", поясни Калфин. Той бе категоричен, че дори и да има вълна от прибиращи се от Гърция българи, пазарът на труда ще поеме повечето от тях и посочи като конкретен пример хронично недостигащия персонал по родните курорти.

За армията от българки, които се трудят при комшиите като домашните помощнички, се обсъжда вариант за признаване на неформално образование, посочи Калфин в резиденция "Евксиноград" по време на извънредно заседание на бюрото на Група "Работодатели" в Европейския икономически и социален комитет на тема "Висококонкурентен реален сектор за устойчив икономически растеж и заетост".

"Гръцкото "не" няма как да не се отрази на българската икономика и особено на търговския стокообмен, който е един от най-сериозните, които имаме. То обаче не е окончателен изход от гръцката криза. Министерството на икономиката и правителството се готвят за по-лошите сценарии, но предстои да видим и каква ще е реакцията на международните финансви институции", допълни министърът на икономиката Божидар Лукарски, който също участва в срещата.

Той бе категоричен, че няма никаква опасност нестабилността у съседите да раклати нашата финансова система. Лукарски подчерта, че на фона на процесите в Македония и Румъния, България се очартава като остров на икономическа стабилност. "Има сигнали от чуждестранни инвеститори, че можем да сме приветлива дестинация за техните нови вложения", добави министърът. Той припомни, че за първите 4 месеца на тази година у нас са влезли над 210 млн. евро чужди инвестиции, които са 3 пъти и половина повече от размемерът им за същото време на 2014 г.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.