iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бизнесът иска годините за пенсия да нарастват до 65 г. и за двата пола

Бизнесът иска годините за пенсия да нарастват до 65 г. и за двата пола 02_1424941247

Четирите организации на работодателите предлагат пенсионната възраст и осигурителен стаж за трета категория труд да нараства с по 6 месеца всяка година.

Организациите са представени в тристранката. Идеята на бизнеса е годините за пенсия да нарастват до 65 г. и за двата пола, а осигурителният стаж за жените да достигне 37 г. и 40 г. за мъжете. В края на януари министър Калфин предложи пенсионната възраст

за най-масовата категория труд да расте плавно.

Идеята е от 2016 г. годините и стажът за пенсия при жените да нараства с по 2 месеца до 2029 г., а след това с по 3 месеца до 2037 г., когато ще излизат в заслужена почивка на 65 г. За мъжете пенсионната възраст ще се увеличава с по 2 месеца също до 2017 г, а след това с по месец до 2029 г., когато за излизане в заслужен отдих ще са им нужни 65 г. От социалното ведомство предложиха изравнение и на осигурителния стаж, нужен за излизане в заслужена почивка. Това означава, че през 2037 г. жените и мъжете ще спират работа след 40 г. труд. Синдикатите от своя страна подкрепят идеята за плавно нарастване на пенсионната възраст, но не и за изравняване на трудовия период. Какво ще бъде решението ще стане ясно след края на март, когато кабинетът ще е готов с цялостната реформа на пенсионната система. Дотогава социалните партньори ще обсъждат всички предложения за промяна при социалния министър.

От работодателските организации предлагат още

да отпадне 2-ра категория труд,

а професиите, включени в нея, да се прехвърлят към 1-ва и 3-та категория. Според бизнеса условията на труд са се подобрили през последните 15 г., което допринасяло за премахването на 2-ра категория труд. Бизнесът настоява и за “радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност и медицинската експертиза на работоспособността с цел предотвратяване на злоупотребите и ограничаване на дефицита във фондовете на Държавното обществено осигуряване”, се казва в позицията на бизнеса.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.