iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бизнесът иска цената на тока да се замрази до Нова година

Бизнесът иска цената на тока да се замрази до Нова година 06_1434962709

Работодателските организации настояват за “замразяване” на цените на тока до Нова година, като дори с 2, 3 или 5 % да се свали цената, ножът е опрял до кокала и ние няма да отстъпим. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

През този период работодателите предлагат да се търсят решения за енергийния сектор и след това да се пристъпи към реформирането му. Може ли да има 12 500 мегавата мощности, консумация 2700 мегавата и цената да расте, попита още експертът, цитиран от БТА. Деловите среди искат да бъде разписана “пътна карта” за реформа в сектора с набелязани цели, а по всяка цел да има конкретни стъпки за реализация, референтни пунктове със стойности за постигане, конкретни срокове за изпълнение, отговорник за изпълнение и отговорник за контрол, както и санкции за неизпълнение.

Бизнес организациите настояват за компетентно и некрадливо управление на дружествата с държавна собственост, за да има промени в дълбочина. Според техните представители е необходимо да има лишено от корупция управление на доставките на услуги, материали, дълготрайни материални активи. Бизнесът иска и мониторинг над продажбите на балансираща енергия. Допълнителен положителен ефект за стопанските потребители ще има и от преразглеждане на политиката за реализация, смятат деловите среди. Предлага се и разумно ограничаване на количеството скъпа енергия от ВЕИ, заводски централи и топлофикационни дружества.

Друго предложение е да се приеме подходящ контролен обществен механизъм над процесите в сектора. Това може да бъде орган към НС, в чийто състав поне две трети да е в полза на плащащите за случващото се в сектора - потребяващата индустрия. Настоява се и за утвърждаване на Наредбата за подпомагане на засегнатите индустрии, разработена в съответствие с Насоките на ЕК. По разчети на деловите среди сумарният нетен ефект от всички мерки за ограничаване на разхищенията и кражбите е от 570 млн. лв. до 1 млрд. лв. годишно.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.