iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бизнес климатът у нас се влошава

Бизнес климатът у нас се влошава 08_1409297485

За трети пореден месец бизнес климатът у нас се влошава. Това показват данните за август от редовната анкета на на Националния статистически институт (НСИ), огласени вчера.

В строителството, търговията на дребно и услугите унинието сред директорите и предприемачите расте, само в промишлеността няма промяна в настроенията спрямо юли. Основна причина за минорните нагласи на деловите българи е несигурната икономическа среда, посочват от НСИ. И в четирите сектора се предвижда запазване на цените на стоките и услугите в следващите три месеца.

Представители на големите работодателски организации често коментират напоследък, че политическата несигурност вреди на бизнес климата, защото смените на правителства винаги водят до смени и в администрацията, което обикновено парализира чиновниците и работата на ведомствата.

Наскоро пък БНБ прогнозира в свой анализ, че евентуално влошаване на стопанската конюнктура в Европа, обостряне на конфликта между Украйна и Русия, засилване на дефлационните процеси у нас и неяснотите около Корпоративна търговска банка, където много фирми имат блокирани ресурси, е възможно през втората половина на 2014 г. да предизвикат забавяне на икономическата активност у нас.

В допитването на НСИ близо 60% от мениджърите в индустрията твърдят, че икономическата несигурност им пречи на бизнес плановете. Следващ по тежест проблем в индустрията е слабото търсене на вътрешния пазар.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.