iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бизнес активността в частния сектор на еврозоната е на четиригодишен връх

Бизнес активността в частния сектор на еврозоната е на четиригодишен връх 06_1435151065

Бизнес активността в частния сектор на еврозоната отбелязва най-бързия си ръст от четири години през този месец. Това показват данните от съставния индекс на мениджърските поръчки (PMI), които са цитирани от Reuters.

Резултатите от проучването дават солидно доказателство, че икономическото възстановяване в региона се стабилизира.

Добрите данни за целия валутен съюз се допълват от отделните PMI индекси за двете най-големи икономики в региона - Германия и Франция. Фирмите от сектора на услугите и производството и в двете страни отчитат по-висок ръст от очакваното. Тези данни са особено успокояващи на фoна на нестабилността на финансовите пазари, дължаща се на неразбирателството между Гърция и кредиторите й. Подобрението също така дава сигнал, че мерките за стимулиране на Европейската централна банка дават резултат, пише Капитал.

Икономически растеж

PMI индексът, който се изготвя чрез анкети сред хиляди компании от региона, е нараснал до 54.1 пункта през юни спрямо 53.6 за предишния месец. Така показателят достигна най-високото си ниво от май 2011 г. "Това е приличен възход по отношение на бизнес активността, търсенето и работните места. Данните сочат за икономически растеж от 0.4% през второто тримесечие", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на изготвителя на проучването Markit. Индексът остава над нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа, вече втора пълна година.

За да отговорят на повишеното търсене, фирмите са продължили да наемат повече персонал. Подиндексът на заетостта обаче е спаднал леко до 51.9 пункта спрямо четиригодишния връх от 52.3, достигнат през май. PMI ндекса на сектора на услугите, който е основен в икономиката на еврозоната, се повишил от 53.8 до 54.4 пункта, което надминава всички предварителни прогнози. Показателят на производствения сектор също се покачва от 52.2 до 52.5 пункта, което е най-високото ниво от над една година.

Същевременно фирмите са продължили да понижават цените през юни, макар това да е третият месец, в който ЕЦБ прилага програмата за печатане на пари и стимулиране на инфлацията. Подиндексът на производствените цени е спаднал до 49 пункта спрямо 49.3 предишния месец. През април еврозоната излезе от периода на дефлация, а през май потребителските цени се повишиха с 0.3% благодарение на слабото евро. Уилямсън обаче предупреждава, че основната инфлация, която изключва стоки с по-нестабилни цени като пресните храни и горивата, все още остава много слаба.

Стабилизиране в Китай

Добри новини за икономиката дойдоха и от Китай, където производството започва да дава сигнали за стабилизиране. Изготвяният от HSBC и Markit PMI индекс на производствения сектор се е повишил до 49.6 пункта през юни спрямо 49.2 за май. Макар основният показател да остава в зоната на свиването, индексът на новите поръчки е достигнал 50.3 пункта, а показателят на поръчките за износ е забавил спада си.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.