iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безработицата при младежите намалява

Безработицата при младежите намалява 07_1469765434

Безработните млади хора до 29-годишна възраст намаляха с 14500 (над 26%) към края на първото полугодие спрямо същия период на 2015-а година. Това съобщиха от Агенцията по заетостта. Данните са били представени по време на заседание на Координационния съвет за изпълнение и мониторинг на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 г.

Делът на безработните младежи от общия брой регистрирани в бюрата по труда също намалява. През периода януари-юни 2016 г. той е бил 13,2%, спрямо 15.2% за същото шестмесечие на 2015 г. През първото полугодие на тази година средномесечният брой на безработните младежи до 29 г. е бил 40 690.

От началото на година в общините с най-висок брой неактивни млади хора са назначени 95 младежки медиатори, които са работили с 3839 неактивни младежи. През тази и следващата година ще се изпълнява проект за повишаване на информираността на младежите за възможностите, които им се предоставят чрез Гаранцията за младежта в България. В рамките на проекта е предвидено провеждането на информационни дни в 6 града в страната, както и обучения за младежките медиатори. Ще се създаде и информационен портал с актуална информация за възможностите, които се осигуряват на младежите, за включването им в обучение, квалификация или заетост.

Министерство на образованието и науката е разкрило кариерни центрове в цялата страна, през които са преминали над 24 хиляди младежи. В дуално обучение са включени 149 ученици от 4 професионални гимназии за придобиване на 5 професии и 8 специалности.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.