iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Бензинът у нас остава евтин до Нова година

Бензинът у нас остава евтин до Нова година 11_1447949227

Бензинът у нас ще остане евтин до Нова година. „Прогнозите са цените на горивата у нас да останат на сегашните си нива и дори леко да се понижат”. Това съобщи за „Новинар” шефът на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев. Той уточни, че в момента стойностите са около 2 лв. за литър.

Експертът уточни, че цените на нефта, от които също се влияе бензинът, остават много ниски – около 40-45 долара за барел.

Кънев изтъкна, че курсът на долара също оказва влияние и ако щатската валута поскъпне, горивата също отиват нагоре.

Кънев не се ангажира с колко точно е възможно да поевтинее бензинът, тъй като това е функция на пазара и зависи от конкуренцията.

Груби изчисления показаха, че със сегашните стойности на горивата, пътят с кола да най-близкия до София зимен курорт Боровец ще ни излезе с около 4 лв. по-евтино спрямо миналата година.

Въпреки че и през миналия ноември цената на бензина регистрира сериозно понижение до 2,30 лв. за литър, в момента спадът е много по-осезаем и на някои бензиностанции масовият А95 може да се намери и под 2 лв. Средната му цена пък е точно 2,04 лв.

Така ако пътуваме до Боровец и колата ни харчи 10 на сто, ще трябва да платим общо за отиване и връщане до София 31,04 лв. За сравнение миналата година стойността е била 35 лв.

В едната посока за 76 километра с кола с разход 10 на сто ще трябва да заредим 7,61 литра, което ще ни излезе 15,52 лв. Миналата година тази сума е била 17,50 лв.

Експертите допълниха, че повишение на цените не може да се очаква, тъй като при нас стойностите се движат по инерция и спадът им се е забавил в сравнение с другите страни.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

11-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.