iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бензинът падна под 2 лв.

Бензинът падна под 2 лв. 01_1420810263

Бензинът у нас падна до рекордни стойности под 2 лв. за литър. В някои бензиностанции цените на масовия А95 са 1,99 лв., а в други обекти той струва 1,92-1,93 лв. за литър.

За най-малко пари можете да заредите резервоара в Русе, София, Асеновград, Калофер, показват данни на fuelo.bg.

Най-високата цена на А95 достига до 2,10 лв., а средните стойности са 2,06 лв. за литър.

„В момента България е сред първенците по евтино гориво в Европа”, съобщи за „Новинар” председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев.

Той уточни, че пред нас в класацията по ниски цени на горивата са Полша, Чехия, Естония, Унгария, Литва и Латвия. По този показател България изпреварва Румъния, Словения, Гърция и др., а в Испания цените са идентични с тези по родните бензиностанции.

Кънев изтъкна, че ако цените се задържат на сегашните нива, това ще се отрази изключително благоприятно на бизнеса, тъй като ще се спестят разходи за горива. По думите му страните, вносители на петролни продукти, ще повишат икономическия си растеж благодарение на ниските цени.

В страната ни експертите отчетоха и друг рекорд. Стойностите на бензина и дизела се изравниха за първи път от 2 години. Анализатори прогнозираха, че сегашните стойности на горивата у нас няма да се променят поне до средата на годината.

Кънев обясни, че основната причина за ниските стойности на бензина е историческият срив в цената на петрола. Черното злато достигна дъното заради решението на ОПЕК от миналата година да не ограничава добивите. Цените на петрола паднаха под психологическите нива от 50 долара за барел в четвъртък.

Февруарските фючърси на сорта "Брент", който се търгува в Европа, прибавиха 41 цента към стойността си до 51,56 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпна с 51 цента до 49,16 долара за барел.

„Освен това САЩ увеличиха значително добивите на нефт, който е много качествен”, допълни Кънев. По думите му конкуренцията между ОПЕК и останалите производители също е фактор за цените на световните пазари. „Преди две седмици Щатите откриха и нови находища в Мексиканския залив с голяма дълбочина. Сондажът е над 10 км”, допълни Кънев.

Според него цените на петрола биха се нормализирали единствено ако ОПЕК ограничи добивите. Председателят на балканската ресорна асоциация каза още, че се очаква сегашното намаление на цените да увеличи потреблението. По думите му по този начин стойностите също биха се уравновесили, но това няма да се случи веднага и няма да бъде в голям мащаб.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.