iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бензинът остава нисък

Бензинът остава нисък 01_1420641591

До началото на лятото разходите за гориво ще бъдат ниски. Цената на бензина у нас ще остане на нива от 2 лв. за литър до средата на годината, прогнозираха анализатори.

"Ако цената на суровия петрол не се повиши, което не очакваме да се случи до средата на 2015 г., и горивата у нас ще останат със сегашните си стойности", обясниха от Българската петролна и газова асоциация за "Новинар".

Експертите уточниха, че цената на бензина у нас се влияе също от поскъпващия долар и от борсата на готови енергийни продукти. "Всичко зависи от конюнктурата, но в момента анализите показват, че не се очаква поскъпване", коментираха от асоциацията. Експертите допълниха, че е възможно стойността на бензина у нас да падне и под 1,90 лв.

За последния месец бензинът e поевтинял с 0,15 лв./л, което е спад от над 6 на сто и тенденцията е това да продължи, показват анализи. Основна причина е именно обезценяването на петрола на световните пазари. В момента по бензиностанциите в страната средните цени на масовия А95 варират между 1,99 лв. до 2,19 лв. за литър.

Най-евтино в сряда беше горивото на бензиностанция в Русе, където цената му беше една стотинка под 2 лв. В два обекта в София и Асеновград литърът вървеше по 2 лв.

Дизелът пък се понижи до 2,05 - 2,09 лв. за литър по бензиностанциите в страната.

Стойностите на петрола и еврото регистрираха исторически срив в сряда. Цената на черното злато се понижи рекордно до 47,30 долара за барел, което е близо 6-годишен минимум. Ново дъно удари и стойността на еврото. Единната европейска валута достигна най-ниското си ниво от девет години насам спрямо долара.

Еврото се разменяше срещу 1,1842 долара, което не се е случвало след март 2006 г., припомниха анализатори. Междувременно доларът успя да върне и част от загубите срещу йената.

Според експерти в моменти на несигурност в цената на петрола, както и драстичния спад на световните борсови индекси инвеститорите масово се насочват към златото. Благородният метал регистрира три дни на повишение, след което стойността му замръзна, но се задържа до най-високите си нива през последните 20 дни.

Междувременно данни на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната на годишна основа се очаква да бъде минус 0,2% през декември 2014 г. Анализаторите посочиха, че цените падат до това ниво за първи път от 2009 г. и основна причина е евтиният петрол.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.