iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БДЖ спира влакове по линията Перник - София

БДЖ спира влакове по линията Перник - София 01_1420812777

БДЖ иска да спре 14 пътнически влака, които засягат придвижването на перничани по линията Перник-София.

Това на практика означава, че хиляди работещи, учащи и пътуващи от Перник ще бъдат засегнати от новите промени на железницата.

"За Перник" потърси областната управителка на Перник Ирена Соколова за коментар по случая.

Госпожо областен управител, вярно ли е, че БДЖ спира влаковете на перничани от 1 февруари 2015година?

Получих писмо от БДЖ - "Пътнически превози", в което се предвижда в проекта за оптимизиране на движение на влаковете на територията на област Перник да се включат линиите София-Благоевград и обратно, София-Перник-София и др.

За колко влака става въпрос?

Става въпрос за 3 влака от София за Благоевград и обратно, 6 влака по линията София-Перник-София, отмяна на част от маршрутите, които се движат по линиите София-Радомир-Дупница, Радомир-Кюстендил и промяна по движението на влаковете Перник-Кюстендил и обратно. Общо става въпрос за редуцирането или промяна на графика за движение на 14 влака.

Може ли да се направи нещо перничани да не бъдат оставени без транспорт за София?

В тази връзка днес бях на среща в холдинг БДЖ, където водех разговори с директора Владимиров, и с директора на "Пътнически превози" Костадинов. Изложила съм своите аргументи защо не трябва да бъдат редуцирани линиите за Перник-София и Перник-Благоевград, както и мотивите за оптимизиране движението на влаковете само в часовете, които не са най-натоварени.

Има ли резултат?

Предстоят ни още срещи в утрешния ден, нищо че е събота. Заявила съм на управлението на БДЖ, че близостта на Перник със София предполага много активно движение на хората по маршрута. 70% от перничани работят и учат в София и след това се прибират в Перник. Не можем да сравним Перник с никой друг район от страната, затова ангажимента с нашата област трябва да бъде различен. Различни са и нуждите на перничани към БДЖ в този смисъл.

Помолих да бъде извършен подробен анализ за всяка пътническа композиция, като помолих той да бъде извършен заедно с мен.

Какво казаха те?

Те се съгласиха на това заедно да обсъдим нуждата от всяка една от влаковите композициите София-Перник, по отношение тяхната рентабилност и нерентабилност. Критериите за спиране на определени влакове пряко са свързани с рентабилността им.

От кога се съкращават влакове?

Една част от влаковете се спират от днес, но специално влаковете ще бъдат спрени по-късно, след като постигнем споразумение кои от влаковете и как да бъдат редуцирани. Утре вечер ще ви информирам или най-късно понеделник за развитието на следващата ни среща с ръководството на БДЖ.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.