iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Банковите чиновници ще си доработват след стрес тестовете

Банковите чиновници ще си доработват след стрес тестовете 08_1471322315

Банковите чиновници ще си доработват в съботите изоставането в преките им задължения заради стрес теста, който БНБ проведе през последните месеци в системата, като това казаха редови банкови служители в столицата и страната. Извънредната работа не важи за някои от трезорите, които са предимно с чужди собственици и са правили упражнението и преди. Тежестта пада върху кредитните инспектори, които са били пряко ангажирани в проверките на качеството на активите и стрес теста. Стотици кредитни договори стоят „на трупчета", защото служителите са били ангажирани с предоставянето и обработването на документи за одиторите. За това предупреди и доц. Григорий Вазов (четете коментара му на на стр. 12) и прогнозира проблеми за бизнеса. Очакванията са забавените кредити скоростно да бъдат разрешени и това да вдигне процента на кредитирането в близките месеци. Тъй като резултатите от одита потвърдиха стабилността на банковата ни система и повишиха доверието в нея, експертите предвиждат това също да повиши ръста на заемите. От друга страна има очаквания лихвите по кредитите да паднат. Прогнозата направи пред "Стандарт" бившият финансов министър и настоящ депутат Петър Чобанов. Стрес тестът потвърди, че рискът в системата е на по-ниско ниво, а именно той държеше лихвите високи, обоснова се финансистът. Според него това, заедно с изобилния и евтин финансов ресурс, може да свали цената на кредита. Банките вече са по-спокойни, след високите оценки на международните одитори те се увериха в правилността на политиките и практиките си и може да бъдат по-уверени в отношенията си с клиентите.

Не съм имал подобен одит, споделя дългогодишен кредитен инспектор. И допълва – инспекторите бяха изключително коректни, точни и добронамерени, нямаше ги традиционните заяждания и дребнавости. В изненадващо спокойна атмосфера научихме много полезни неща, свързани с най-новите изисквания на европейските регулаторни органи, коментира служителят.

За проверката беше наета основна одиторска компания, а после и допълнителни, които извършиха прегледа на самите банки. 900 служители са участвали в нея. Никъде не е допуснат конфликт на интереси – някой да проверява банката, в която работи, съобщи Любомир Дацов, член на Фискалния съвет. Той допълни и че голяма част от заплащането е покрито от самите банки.

ОББ: Оценката на БНБ е безпрецедентна

Обединена българска банка (ОББ) показа много добри резултати при прегледа на активите и стрес теста, потвърждавайки солидната си капиталова позиция и стабилен баланс. Коефициентът на капиталова адекватност се предвижда да се увеличи до 25,8% при утежнения сценарий за 2018 г. Успешният резултат представлява потвърждение на благоразумния управленски подход на ОББ, която е банка със силно разпознаваемо име и с дългогодишно утвърдени клиентски взаимоотношения и се ангажира да поддържа своята силна капиталова адекватност и в бъдеще, коментират от ръководството на банката. Комплексната оценка, безпрецедентна по обхват и дълбочина, дава ясна индикация за стабилността на банковия сектор у нас и оправдава доверието на обществеността в българските банки и техния регулатор БНБ, се казва още в съобщението.

Пощенска очаква устойчив растеж

Резултатите от приключилия преглед на качеството на активите на българската банкова система показват, че Пощенска банка е добре капитализирана и финансово стабилна, се казва в коментар на доклада на БНБ от кредитната институция. Според данните от прегледа на качеството на активите и стрес тест дори в условията на утежнен сценарий коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред на банката е 19,7%. "Като част от европейска банкова група бяхме добре подготвени за прегледа на качеството на активите, тъй като преминахме успешно подобен тест от ЕЦБ миналата година. Радвам се, че проведената от БНБ проверка на качеството на активите е позитивна не само за нашата банка, а за системата като цяло, което още веднъж доказа стабилността й и затвърди доверието на хората в търговските банки и в регулатора", каза Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка. За първото полугодие на 2016 г. нетната печалба на Пощенска банка възлиза на над 55 млн. лв., което е 16% ръст спрямо същия период на 2015 г.

Райфайзен прескочи летвата с голям аванс

Резултатите на Райфайзенбанк потвърдиха устойчивия бизнес модел, следван от банката и установиха, че тя може да поддържа достатъчно високо ниво на капиталова адекватност, дори и при наличието на хипотетично неблагоприятен шок върху местната икономика. "Прегледът на българските банки, осъществен от БНБ, се проведе в съответствие със стандартите, заложени от ЕЦБ и ЕК като процесът бе добре управляван и премина гладко", коментира Оливер Рьогл, председател на УС и главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк. След предизвикателствата в банковата ни система преди две години, подобен всеобхватен преглед бе от изключителна важност, за да получим ясна, обективна и прозрачна картина на банковия сектор, допълни той. Райфайзенбанк успя да премине със значителен аванс поставените изисквания. Съотношението на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) възлиза на 25,1% при базисния сценарий към 2018 г. 22,4% в утежнен сценарий.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.