iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Банките ще ни уведомяват за рисковете от поскъпването на ипотечния кредит

Банките ще ни уведомяват за рисковете от поскъпването на ипотечния кредит 12_1451383695

Банките ще бъдат длъжни да обясняват какви са рисковете от поскъпването на ипотечния кредит още преди подписването на договора, като това е записано в приетия вчера от Министерския съвет изцяло нов Закон за ипотечните кредити. Той е базиран на евродиректива, според която, банката, която отпуска заем, ще дава информация за това какво ще се случи, ако лихвеният процент се увеличи заради външни условия и какви са рисковете, които хората поемат дългосрочно.

Друга новост е, че банкерите ще трябва да уведомяват клиентите си писмено за всяка промяна на лихвата по заема още преди влизане в сила на новите условия. Те ще информират и кредитополучателите, теглили заем в чуждестранна валута, ако има промяна в котировките, надхвърляща с 20% курсовете при сключването на договора. Клиентите трябва да получат и информация за правото си превалутират кредита и указания как ще се случи това.

Новият закон ще забрани и събирането на някои такси. Такава например е наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит. Всички заеми за нов дом ще могат да се погасяват предсрочно без никаква наказателна такса, но условието е това да стане след не по-малко от 12 месеца от взимането на кредита. Забранява се и събирането на такса за усвояване или за управление на кредита.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.