iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Банките на Цеко Минев и ТИМ продават на пожар

Банките на Цеко Минев и ТИМ продават на пожар 02_1361367028

Няма компания в основния индекс Sofix, която да отчита ръст, стана ясно от данните на БФБ. Най-силно поевтиняват книжата на водещите олигарси, достигнали върха на влиянието си по време на управлението на Бойко Борисов. Подозрението е, че техните акции днес масово се разпродават.

Банката на Цеко Минев – основният виновник за протестите на „Орлов мост“ и митингите на еколозите – Първа инвестиционна (ПИБ), се срина с цели 9,14% до 1,69 лв. за акция.

В „класацията“ на паниката следва империята на варненската групировка ТИМ „Химимпорт“ – акциите й падат с 8,38% до 1,301 лв. Финансовата „касичка“ на ТИМ – Централна кооперативна банка (ЦКБ), отчете спад с 6,25% до 0,825 лв.

„Тимаджиите“ от Варна водят и по броя сделки на БФБ – към 12 ч. днес са сключени общо 499 сделки за общо 596 хил. лв. Най-много са делките с акциите на ЦКБ (104) и „Химимпорт“ (65). Мотивите могат да бъдат два – от една страна интересът към тях е заради поевтиняването им, от друга – хранениците на Бойко разпродават на пожар.

Компанията, която спечели най-много от строежите на магистралите по време на Бойко Борисов, изграждаща АМ „Тракия“ и основната „гордост“ на Бойко Борисов – метрото в София, е трета в списъка на най-бързо търгуваните. Става дума за „ Трейс груп холд“ – сделките с нейните ценни книжа днес бяха 41 на брой.

Най-голям е и оборотът с акции на ЦКБ (за 105 хил. лв.), на „Химимпорт“ (за 67 хил. лв.) и „Асенова крепост“ АД (за 45 хил. лв.).

Оставката на правителството, следвана от търговете с акции на БФБ, удари и основните индекси на българската борса. Основният индекс SOFIX отчете спад с 2,55% до 383,28 пункта след първите два часа на днешната търговия. Това е срив с цели 7,3% под върха на индекса от 413,84 пункта на 13 февруари 2013 г., когато беше достигнато най-високото ниво за последните 18 месеца.

Цената на акциите на БФБ-София АД се понижи с цели 14,7% до 2,77 лв. за акция и 18 млн. лв. пазарна капитализация. Известно е, че дружеството е в процедура по приватизация, което бе инициатива на подалия оставка вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.

Към 10:50 часа най-сериозен спад има при акциите на “Топливо” АД, които се сриват с 19.52%, следвани от тези на “Трейс груп холд” – с 13.26 на сто.

Проверките от страна на прокуратурата, на Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ) и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) удари и други важни активи на БФБ.

Търговията с акциите на електроразпределителни предприятия “ЧЕЗ Разпределение България”, “ЧЕЗ Електро България”, “Енерго-про Мрежи” и “Енерго-про Продажби“ е спряна за три дни заради нареждането на Бойко Борисов да се направят проверки и да се проведат процедурите за отнемане на лицензите им.

Атаките срещу представените на борсата компании като „ЧЕЗ България“, последвани от оставката на Бойко Борисов, може да се върнат като бумеранг и към самата държава. Причината за това е насроченият за днес аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК) за 800 млн. лв., с които трябва да се покрие сумата, изтеглена от фискалния резерв, за да бъдат изплатени субсидиите на зърнопроизводителите.

Именно това решение на правителството, взето в петък от кабинета в отсъствието на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, доведе до оставката му. Докато Софийската борса се срива поради политическа нестабилност, моментът за пускането на ДЦК не е най-добрият и не е ясно дали необходимата на зърнопроизводителите сума ще бъде събрана. 

Източник: www.pik.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.