iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Алкохолът и цигарите са евтини у нас

Алкохолът и цигарите са евтини у нас 06_1434786784

У нас най-евтини са алкохол и цигари, както и обяд в ресторантите и почивка в хотелите. Данни сочат, че цените на алкохола, цигарите и пурите в България е около 58% от средните цени, на които ги купуват средноевропейците.

Най-скъпо излиза пиенето и тютюнопушенето в Ирландия и Великобритания, съответно 170% и 165% от средните за останалите държави от ЕС. Обяснението на големите разлики е в размера на акцизите, с които се облагат тези стоки във всяка от държавите. Това показват данни на Евростат.

Общо цените на потребителските стоки и услуги в България са били най-ниските в ЕС за 2014 г. - 46% от средните цени за всички държави-членки. Под средноевропейските, но малко по-високи от нашите, плащат хората в Румъния, Полша и Унгария.

Според Евростат, облеклата струват най-евтино в Унгария, докато в Чехия с най-малко пари може да се купи потребителската електроника, както и личен автомобил.

Храната излиза най-скъпа на датчаните, а най-евтина е тя в Полша. Извън ЕС, потребителските стоки и услуги са по-евтини в Македония, сочат още данните. Най-скъпо е в Дания, където цените са цели 138% от средните за Евросъюза. Дрехите са най-скъпи в Швеция, най-евтини – в Унгария. Като се изключи Дания, ценовите разлики между страните членки за личните превозни средства се движат от 75% в Чехия до 114% в Португалия и 117% в Холандия, изчислени спрямо средните за всички европейци.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.