iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Агенция “Митници” няма да се слива с НАП

Агенция “Митници” няма да се слива с НАП 04_1429790011

Отлагат сливането на Агенция “Митници” с НАП. Причината е, че двете звена са работили добре през последния месец. Това стана ясно от стенограмата от вчерашното заседание на МС.

“Преди две седмици заплаших НАП и “Митници” да ги сливаме, “Митниците” са събрали 58 милиона повече, така че няма да търсим днес, както се казва, такава реформа, ще ги оставим”, обяснил пред министрите си премиерът Бойко Борисов.

Въпреки че още при първите резултати за изпълнението на бюджета за първото тримесечие финансовият министър Владислав Горанов обяви, че митничарите са събрали повече приходи, Борисов ги критикува за корупция и пропускането на контрабандни стоки през граничните пунктове. Според премиера това е накарало служителите

да се “постреснат” и вече работели по-добре

Преди два дни Борисов каза, че в митниците се монтирали камери по примера на записващите устройства в патрулките на катаджиите, които заснемат проверките на шофьорите. “Дал съм им шанса да се докажат, защото едно сливане,

една подобна реформа е време, средства, стрес

ако щете. Така че те имат шанса да се докажат. Ако така вървят приходите, ще е добре”, казал още Борисов пред министрите. Той обаче напомнил, че по-големите приходи не означават увеличаване на разходите. “Те отиват да пълнят дупката в бюджета и да покриваме дефицита”, отсякъл премиерът.

“В документа, с който формирахме правителството, е записано, че след анализ ще се прецени доколко е разумно обединяването и създаването на единен орган за приходите”, коментира от своя страна финансист №1 Владислав Горанов. По думите му резултатите, които давали и двете агенции, били “окуражителни за първите месеци на годината”. “По окончателни данни към 31 март има 218 млн. лв. излишък с натрупване - нещо, което не е постигнато от предкризисните времена. Доста повече средства са постъпили в бюджета”, похвали се Горанов.

Митничарите вече ще имат полицейски функции, като издирване и конвоиране на лица, извършващи контрабанда или измами с ДДС, реши още вчера МС, като одобри поправки в закона за агенцията. Новата разпоредба цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с неплащането на акциз и ДДС в големи размери.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.