iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


95% от родните биохрани отиват за износ

95% от родните биохрани отиват за износ 05_1432103398

Родните ни биопроизводители срещат не една или две трудности, като дали успяват да ги преодолеят и ще се развие ли биопроизводството в България, само времето ще покаже.

А дотогава ще боравим с фактите, които показват, че българските земеделци не се отказват лесно и могат да пробият с уникалните си продукти на пазарите и отвъд океана.

Оказва се, че 95 процента от биохраните, произвеждани у нас, отиват за износ. Родните производители пласират стоката си предимно в САЩ, Канада, Германия, Холандия, Великобритания, Чехия, Австрия, Полша, Швейцария и Япония, които са сред най-големите потребители на биопродукти, сочат данни на министерството на земеделието и храните, предоставени за „Новинар”. От ведомството допълниха, че българските производители са успели да намерят пазарна ниша на световния пазар, защото продуктите ни са с изключително високо качество. Пазарът на общия европейски съюз изисква висока конкурентоспособност и запазването на това качество трябва да бъде приоритет, както на министерството на земеделието и храните, така и на Българската асоциация „Биопродукти”, категорични са още от аграрното ведомство.
Оттам подчертаха, че пазарът на биопродукти в България е сравнително нов и все още твърде малък, но в същото време бързоразвиващ се. България е традиционен производител и износител на биологично сертифициран мед с отлични качествени показатели, чай и подправки, сладка и конфитюри, пресни плодове и зеленчуци (домати, краставици, корнишони, грозде, малини, ягоди), кисело мляко, бяло саламурено сирене.

По последни данни на земеделското министерство регистрираните биопроизводители у нас са 3854, от които 3 015 са оператори и 839 подизпълнители.

Според експертите биопроизводителите се увеличават с всяка изминала година. Една от причините за това е и възможността за получаване на допълнителни субсидии. За програмния период 2007-2013 г. за биологично земеделие са били усвоени 32 528 856, 55 лв. или 16 631 740, 26 евро, уточниха от министерството. Експертите припомниха, че за миналия период субсидиите за биопроизводители бяха включени към общата програма за земеделие.

От своя страна биопроизводителите коментираха, че един от основните проблеми е, че продават основно суровини, а не готови продукти в други държави. След това българските биосуровини се влагат в чуждестранни храни, които пристигат в България с етикет made in France например и родните потребители ги купуват на тройни и четворни цени от реалната себестойност, допълниха от бранша.

Многогодишните култури с най-много пари от Брюксел

За производителите на многогодишни биокултури е предвиден най-голям размер субсидии от Брюксел за настоящия програмен период. Това стана ясно от справка в земеделското министерство, предоставена за „Новинар”. За специализираните многогодишни култури ще се отпускат по 900 евро на хектар. Ето и пълния списък на плащанията за биологично земеделие, които се предоставят в рамките на предвидените финансови средства по мярка „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.
Максималният размер на годишното плащане е следният:

1. За за едногодишни култури – 600 евро/ха;
2. За специализирани многогодишни култури – 900 евро/ха;
3. За друг начин на земеползване – 450 евро/ха.

Годишният размер на плащанията за преминаване към биологично земеделие (периода на преход) е, както следва:
1. Полски култури, включително фуражни – 284 евро/ха;
2. Постоянно затревени площи – 128 евро/ха;
3. Трайни насаждения, лозя и маслодайна роза – 736 евро/ха;
4. Ароматни и медицински растения – 515 евро/ха;
5. Зеленчукови култури – 575 евро/ха;
6. За пчелно семейство – в евро – 35 евро/пчелно семейство;
7. Едри преживни животни (говеда и биволи), отглеждани за мляко – 230 евро/ха;
8. Едри преживни животни (говеда и биволи), отглеждани за месо – 160 евро/ха;
9. Дребни преживни животни (овце и кози), отглеждани за комбинирано производство (мляко и месо) – 122 евро/ха.

Годишният размер на плащанията за биологично земеделие е, както следва:
1. Полски култури, включително фуражни – 168 евро/ха;
2. Постоянно затревени площи – 112 евро/ха;
3. Трайни насаждения, лозя и маслодайна роза – 557 евро/ха;
4. Ароматни и медицински растения – 405 евро/ха;
5. Зеленчукови култури – 399 евро/ха;
6. За пчелно семейство – 25 евро/пчелно семейство;
7. Едри преживни животни (говеда и биволи), отглеждани за мляко – 77 евро/ха;
8. Едри преживни животни (говеда и биволи), отглеждани за месо – 63 евро/ха;
9. Дребни преживни животни (овце и кози), отглеждани за комбинирано производство (мляко и месо) – 90 евро/ха.

Наплив за зърнено-житни култури

Най-предпочитани от земеделските производители са трайните насаждения, техническите култури и зърнено-житните култури, съобщиха за „Новинар” от земеделското министерство. Пшеницата, отглеждана по биологичен начин, бележи лек спад с около 170 ха през 2013 г. в сравнение с предходната година. Сериозно увеличение се наблюдава при площите с ръж, ечемик тритикале и други зърнено-житни култури. В биологичното животновъдство продължава да се наблюдава положителна тенденция. Отглеждат се основно говеда, овце, кози и пчели, допълниха от аграрното ведомство.

Лещата става храна за богати, бобът бие по цена пържолите

Лещата и бобът много скоро могат да станат сред основните продукти на трапезата на богатите. Иначе скромните бобови култури са на път да се превърнат в истински деликатеси. Условието е само едно – да бъдат био. За сравнение пакет от 500 грама с кафява биолеща или боб в родните магазини излиза на цената на свинските пържоли, показа проверка на „Новинар”. За бобовия продукт, който е доказано биологичен и със сертификат трябва да платите 7 лв. за половин килограм. За сравнение цената на килограм свински бут без кост в родните супермаркети е между 6 и 8 лв.

Според специалистите причина за по-високите цени на биохраните е не само фактът, че са екологични и сертифицирани, а и че са внос.
Много от бобовите стоки се внасят от Турция. Биоконфитюрите, въпреки че страната ни също ги произвежда, са от Хърватия. Подправките пък идват от Германия, като за пакетче биомая на прах от 9 грама, трябва да платите 1,89 лв. За 250 грама биосаздърма от биволско и телешко месо, внос от Гърция, трябва да платите 18,75 лв. повечето биомлечни продукти са български. Екокисело мляко от 230 грама родно производство може да намерите за 1,50 лв.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.