iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

60 млн. лева ще трябват за великденските надбавки за пенсионерите

60 млн. лева ще трябват за великденските надбавки за пенсионерите 02_1423577300

Икономистът от Института по пазарна икономика Явор Алексиев смята, че 60 млн. лева ще трябва да бъдат отделени от бюджета за великденски надбавки за пенсионерите.

Той уточни, че тази сума се изчислява въз основа на великденските надбавки от миналата година: 40 лева да получат хората с най-ниски пенсии, 30 лева за тези с пенсии до линията на бедност, както и по 20 лв. за останалите пенсионери. Ако са верни изнесените данни за бюджетен излишък от 80 млн. лева през януари, обещаните от премиера Борисов надбавки са реалистични, посочи икономистът.

Той оцени като стъпка в правилната посока предложените от министъра на труда и социална полната Ивайло Калфин мерки за детските надбавки, макар и промените да не са достатъчно смели. „Хубаво е, че вицепремиерът се опитва да се пребори с една много сложна система, въпросът е дали предложените от него промени ще бъдат одобрени от пленарна зала.

„Министър Калфин се опитва да подсигури дейността на система и избягването на злоупотреби, отколкото фундаментално да въведе нови принципи. Ние днес ще предложим схема за диференциране за някои от надбавките, т.е. различна ставка в зависимост от доходите на различните домакинства“, обясни Явор Алексиев. Той посочи, че това би се извършило по начин да не бъдат затруднени хората, които в момента получават надбавки.

Социалната политика на страната трябва да бъде такава, че когато човек изпадне в нужда, да бъде идентифициран източникът на проблема – дали причината е в ниската квалификация, териториална изолация, проблем в семейството или друго, каза още Явор Алексиев.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com