iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


40 работодателя търсят хора за летния туристически сезон

40 работодателя търсят хора за летния туристически сезон 03_1427371413

Рекорден брой работодатели от туристическия бранш потърсиха кадри за предстоящия сезон на специализираната трудова борса. Тя се организира всяка година от Бюрото по труда в Добрич.

Около 40 работодатели от Царево до Шабла и Дуранкулак бяха дошли, за да намерят хора за различните позиции. Браншът търси от камериерки и хора по поддръжката - техническа и озеленяване, до управители на ресторанти и хотелски комплекси-. Масово работодателите споделят, че все по-трудно се намират квалифицирани кадри, особено хора, които добре да владеят езици. Причината е в това, че повечето, които работят по нашето Черноморие и добиват умeния, след това бягат в чужбина.

Директорът на Бюрото по труда Васил Сивков сподели, че в годините борсата е доказала ефекта си, като според статистиката средно с около 25 на сто ще са по-малко младите хора, които намират работа, макар и за летния сезон, ако не се провежда тази борса за кадри в туризма. Към момента регистрираните млади безработни на възраст до 29 години в добричката дирекция, която обхваща четири общини са около 900 души, каза Сивков. Свободният трудов пазар и възможностите, които предлага системата за набиране на кадри в страни от Евросъюза - EURES, е една от причините трудно да се намират квалифицирани кадри за бранша в страната, казва Сивков и добавя, че масово млади хора, които знаят езици и имат квалификации търсят свободни позиции в EURES, а там само една страна Германия - предлага множество възможности и по-високо заплащане, според стандарта на страната.

Бизнесът е категоричен, че вече не дава толкова ниски заплати, като председателят на регионалната структура на БХРА за Североизточна България Димитър Димитров (на снимката) заяви, че дори работодателите смятали да предложат леко завишение на заплатите за различните позиции, въпреки очаквания труден сезон. Димитров сподели, че лятото ще е изключително непредвидимо, като очакванията са да бъде сезон на записвания в последната минута.

"Кризата с руските пазари ни принуди да удължим промоциите, като голяма част от колегите са запазили промоционалните си оферти от януари и февруари и предлагат пакети с отстъпка от около 20-25 на сто, а има нагласи това да се запази така и за през април, когато ще се предлагат пакети с около 15 на сто отстъпки от цената, и дори май" - каза Димитров. Според бизнеса сериозен проблем по отношение на български пазар за бранша създава премахването на планирания годишен отпуск. "Имахме ръст на българи по курортите, защото хората планираха в края на годината отпуск за следващата и ползваха ранните записвания, като с отстъпката от почивката си поемаха транспортните разходи до морето. Сега обаче и на български пазар ще се разчита на записвания в последната минута, защото хората нямат сигурност дали ще бъдат пуснати в отпуск в даден момент" - заяви Димитров.

Само за Добруджанското Черноморие ежегодно се наемат между 8 и 10 хиляди души за летния сезон, каза още Димитров. Средната брутна заплата на камериерка е около 750 лв., като на ръководните кадри се стига до брутно възнаграждение в размер на до 1850 лева, каза още Димитров. Брутната заплата на администратори по хотелите според категорията се движи като предложения от 900 до 1000 лв. Най-скъпо излиза наемането на шеф готвачи, като за тези позиции всички правят преки договаряния и един майстор може да стигне заплата от 4 хил. лв. на месец, добави Димитров.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.