iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


3 милиона българи ще се възползват от санирането

3 милиона българи ще се възползват от санирането 02_1424523754

От програмата за саниране вече ще се възползват около 3 милиона българи. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

По време на петъчния парламентарен контрол тя отговори на опасенията на опозицията, че парите за обновяване на сградите ще достигнат само за големите градове. „За по-малко от 3 седмици има регистрирани над 750 сдружения на собственици, над 250 от тях са за целите на програмата. Сключени са 36 договори с общини, а 22 са вече сключените договори с Българската банка за развитие за финансиране”, обясни Павлова.

Министърът напомни, че през 2005 г. е решено санирането да започне в най-големите градове и само с панелните сгради. „Ние обаче позволихме да се санира във всички 265 общини. Още 2005 г. е пресметнато, че за програмата са нужни 4 млрд. лв. Ние осигуряваме 1 млрд. лв., а с европейското финансиране имаме общо 1.4 млрд. лв., с които ще покрием около 40% от сградите", уточни Павлова.

Тя обърна внимание, че обновяването на по-малките жилищни блокове е заложено по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. В същото време вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев отговори на въпрос от страна на БСП за съвпадението, че програмата за саниране стартира месеци преди местния вот през октомври.

"Не може да си позволим една година преди изборите да не се случва нищо, защото някой щял да коментира, какъв ще е политическият ефект", заяви той. Дончев отправи критика към опозицията, че дебатът за значението на санирането е излишен, защото ползите от енергийното обновяване на блоковете ще са съществени.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.