iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


232 хил. българи не си търсят работа

232 хил. българи не си търсят работа 04_1430210995

232 хил. българи са в трудоспособна възраст, но не търсят работа. Част от тях са и обезкуражени, а още 25 хил. си търсят работа, но не могат да започнат веднага, ако им бъде предложен пост (като студентите например).

Така потенциалната работна сила у нас, която не се използва към края на 2014 г., е 257 хил. души. Това прави 7.6% от населението на страната, с което България излиза на трето място по разхищение на трудоспособни хора. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за последното тримесечие на миналата година за непълната заетост и за потенциалната допълнителна работна сила.

Оказва се, че най-много са италианците, които могат да работят, но не си търсят позиция. 13.6% от населението на Италия е в тази позиция. Следва Хърватия с 9.6 на сто от населението си. Общо за ЕС и някои други страни като Турция размерът на неизползваната работна ръка е около 9.5 млн. души - не работят и не търсят, включително и защото са обезкуражени, тоест не вярват, че изобщо ще намерят подходяща позиция. Отделно 2.2 млн. души не могат да започнат веднага. Така общата равносметка в ЕС са близо 12 млн. души потенциална неизползвана работна ръка. 57 на сто от тях са жени.

По данни на спортното министерство от тази година 67% от младите хора на възраст между 15 и 29 г. не работят, не учат и не се квалифицират. По данни на Агенцията по заетостта безработните младежи (до 29 години) у нас към края на миналата година са близо 59 хил., като те не се включват в по-горната група на безделниците. Евростат дава обобщени данни за неизползваната работна сила. На фона на прогнозите за застаряване и намаляване на населението у нас всеки потенциален работник става особено ценен.

Според данните на Евростат у нас заетите на непълно работно време, които обаче искат да работят повече, са 34 хил. души. Тоест 43.5 от българите на непълен работен ден искат да са заети на 8 часа. Желаещи да работят повече, отколкото им предоставя като възможност пазарът на труда, са и хората в Гърция (72 на сто от заетите на непълен ден искат да са на пълен), Кипър (66%), Испания (57%). В ЕС заетите на непълен ден са малко над 44 млн. души, а от тях 22 на сто, или 9.8 млн. европейци, искат и могат да работят повече, но пазарът на труда не им го позволява. Това важи в много по-голяма степен за жените, защото от хората в тази ситуация 67 на сто са дами.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.