iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


185 100 безработни не са си търсили работа

185 100 безработни не са си търсили работа 02_1424181160

185 100 българи са искали да си намерят работа през миналата година. Те обаче реално не са търсили такава, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за състоянието на работната сила у нас.

Според статистиката тези над 185 000 души на възраст между 15 и 65 г. са обезкуражени да търсят препитание.

„Истината е, че има много хора с високи изисквания, най-вече по отношение на заплащането. А ако изискванията им не се оправдаят,

предпочитат да си останат вкъщи”

обясни специалистът по подбор на персонала Ивайло Кирилов.

Според експертите най-претенциозни към ново работно място били младежите, които имали нереалистични очаквания за възнаграждението, което ще получават. По данни на НСИ през миналата година над 56 900 души, или 16% от всички безработни, са търсили първата си работа.

В края на миналата година българите до 29 г. без препитание са били 17,6 на сто от всички търсещи реализация на пазара на труда. За да насърчат младежите да се записват в бюрата по труда, от Агенцията по заетостта ще създадат

екипи, които да издирват младите безработни

в кафенета и паркове. Приоритет на социалното министерство през следващите 6 г. ще бъдат и продължително безработните. В края на миналата година търсещите работа повече от година са били 226 700 души, или 63,9% от всички незаети, показват данни на НСИ.

Въпреки негативната статистика резултатите на статистическия институт показват, че безработицата през миналата година е намаляла с 2,4% спрямо 2013 г. и е достигнала 10,4 на сто. Всеки трети, търсещ реализация на трудовия пазар, е бил с основно или по-ниско образование. Половината безработни са били притежатели на диплома от гимназия, а 13,8% - висшисти. В края на миналата година работещите българи са били над 2,9 млн. 62,9% от заетите са работили в сферата на услугите, 30,4 на сто - в сектор „Индустрия”, а 6,7% са изкарвали прехраната си чрез селско и горско стопанство.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.