iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сините искат от Бойко да покаже договорите

Правителството да опише за какво точно ще похарчи над 1 млрд. лв., които ще се дадат на пряко разпореждане на премиера. Това ще настоява Синята коалиция при обсъждането на актуализацията на бюджета в парламента.
 
Кабинетът трябвало да направи пълен регистър на всички договори, които се сключват от министерствата, общините и агенциите. Така ще се избегне подписването на проекти, за които няма пари, стана ясно след среща на Бойко Борисов с лидерите на Синята коалиция.
 
За СДС увеличението на средствата в резерва за непредвидени разходи с над 1 млрд. и 200 милиона при намаление на една четвърт на средствата за здраве е приемливо, само ако бъдат ясно вписани конкретните дейности, които се финансират. Противното ще означава връщане към непрозрачните харчове на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, обясниха сините.
Десните настояват да бъдат слети държавните структури и агенции, които дублират функциите си.
 
СДС предупреди управляващите, че икономическата криза може да се превърне в политическа, ако ГЕРБ и "Атака" гласуват актуализацията на бюджета в сегашния му вариант.
На брифинг в централата на СДС прозвуча и предупреждение, че ако управляващите не вземат предвид предложенията на Синята коалиция, те най-вероятно няма да подкрепят актуализацията на второ четене в Народното събрание.
Партията скочи и срещу рязкото намаляване на парите за здраве. "Средствата за здравното министерство са намалени с 23 % или 160 млн. лева, а за другите институции свиването на разходи е между 5 % и 20% , като за МВР и МО е 0%", припомнят от десницата.
 
От партията на Мартин Димитров определиха това като безотговорно отношение към здравеопазването, защото реформата става невъзможна и ще нарастне единствено мизерията в лечебните заведения. Седесарите очакват финансовият министър Дянков да изпълни ангажимента си за намаление на здравните средства не със 160 млн. лева, а със 106 млн. и това да залегне в актуализацията на бюджета в пленарна зала.
 
На срещата със сините в понеделник премиерът Бойко Борисов вече се е ангажирал с по-щадящото намаление на парите за здравеопазване и търсенето на резерви за увеличаване на приходите.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.