iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник организират дискусия за ролята на младите хора в местната общност

 
Институт РАЗУМ и община Пeрник организират дискусия на тема „Младите хора - двигател на развитието на местната общност". Форумът ще бъде на 25 юни 2010 (петък) в Камерната зала на Обединен детски комплекс в Перник от 13:00 часа.
 
В дебатите ще участват евродепутатът от БСП Кристиян Вигенин и бившият вече зам. просветен министър Светлана Ломева, член на УС на Институт РАЗУМ.
 
Дискусията ще открие кметът на Перник Росица Янакиева.
В резултат на дебата ще бъдат изведени конкретни предложения, с които да бъде актуализирана стратегията за младежка политика на община Перник.
 
 
Дневен ред
 
13:00 - 13:20 Откриване на дискусията и представяне на целите на проекта и на данни от проведено проучване сред млади хора - Светлана Ломева, член на УС на Институт РАЗУМ
 
13:20 - 13:40 Приветствие от г-жа Росица Янакиева, кмет на община Перник(Младите хора в Перник - добри практики, политики и проблеми)
 
13:40 - 14:00 «Европа 2020" - младежката заетост и ролята на младите като двигател на развитието - българската перспектива - Кристиан Вигенин, член на Европейския парламент
 
14:00 - 14:20 Въпроси и отговори
 
14:20 - 14:40 Кафе пауза
 
14:45 - 16:00 Дискусии: 5 кръгли маси
 
Маса 1: Какво мога да работя в Перник и как си намирам работа? Какво може да направи бизнеса за да развива и привлича младите хора в Перник? Как да се намали младежката безработица? Какво искам да работя и какъв бизнес трябва да развива Перник? Имам ли шанс да започна собствен бизнес тук?
 
Маса 2: Какво предлага Перник за образованието? Какво трябва още да се направи? Образованието, което получавам прави ли ни конкурентноспособни? Съществува ли връзка между образование и кариера? Трябва ли ни университет в Перник?
Маса 3: Как да прекарвам пълноценно свободното си време? Спортни площадки, зелени площи или молове? Театър и кино или дискотека? Доброволчески инициативи - съществуват ли в Перник и достатъчно ли са? Как да станат по-популярни?
Маса 4: Какво мисля за качеството на живот в Перник: транспорт, здравеопазване, инфраструктура? Общински жилища или преференциални кредити за закупуване на жилища от млади хора? Мобилност и достъп до обществен транспорт, участие в социалния живот на Перник?
 
Маса 5: Как се заявяват младежите в публичното пространство? Ние се разпознаваме като "младежи", но разпознават ли ни институциите, вземащи решения? Как местната власт работи с младите хора? Какво още ни трябва?
 
Методиката на Световното кафене насърчава активното включване на всички участници в дискутирането, групите ще си изберат фасилитатори и говорители, които ще представят пред останалите участници в дискусията изводите, до които са достигнали, както и конкретни предложения и идеи по обсъжданата тема. Старши модератор ще подпомага работата на всяка една от кръглите маси и ще представи основни акценти от проекта за Национална младежка стратегия, както и от стратегията „Европа 2020".
 
16:00 - 17:00 Споделяне на резултатите от дискусиите и дебат между участниците и представителите на бизнес организации, синдикални организации, местна власт Модератор: Севдалина Войнова, председател на УС на фондация ЖАР
 
17:00 - 17:30 Обобщение на резултатите от срещата
 
 
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.