iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Прогнозират 30-40% съкращение на администрацията в Перник

Прогнозират 30-40% съкращение на администрацията в Перник

30-40 процентно съкращение на служители в общинската администрация в Перник прогнозира кметът Росица Янакиева. Това се налага заради очертаващото се намаляване на фонд работна заплата с 24 на сто, освен обсъжданото намаляване на държавната субсидия за общините от 15%.
 
По думите на Янакиева от общинската администрация ще трябва да си отидат между 49 и 66 човека до края на годината. Това обаче не се отнася за експерти от сферите на образованиоето, културата и здравеопазването.
 
В момента в общинската администрация в Перник има служители пред пенсиониране, които ползват натрупан платен отпуск от по 200-300 дни.
Местната администрация е в тежка и рискова ситуация, подчерта Янакиева. Положението е идентично и в останалите общини от региона. Затова кметовете са подписали декларация, която са пратили до парламента и до Министерски съвет.
Орязването на 15-те процента на годишна база вече са факт, каза още Росица Янакиева. Последната субсидия от 5 юни показва, че за първото полугодие местната хазна отчита с 15% по-малко държавни пари.
 
Намалените субсидии ще отразят на капиталовите разходи, зимно поддържане на уличната мрежа и уличното осветление. По думите на Янакиева драстичното бюджетното занижение ще удари най-вече детските градини и яслите.
Община Перник вече предприе мерки за компенсиране на намалението във фонд работна заплата, като всеки служител ще излиза по три дни неплатен отпуск всеки месец. Мярката важи и за общинския кмет.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.