iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НАП ще продава колите на шофьори с неплатени глоби към КАТ

Националната агенция за приходите (НАП) ще продава колите на шофьори с големи неизплатени глоби към КАТ, съобщиха от агенцията. Общо петима българи имат неплатени глоби към КАТ на стойност над 1000 лв. За всички тях съществува риск от запор и продажба на колите им, ако не се издължат на хазната до седмица.
 
НАП вече е предявила едноседмичен срок към рецидивист на пътя да плати просрочените глоби или да представи обезпечение, съобщиха от пресцентъра на службата. Опасният шофьор дължи над 3000 лв. по наложени му от КАТ глоби. Общо 79 неплатени наказателни постановления е натрупал рецидивистът на пътя. Шофьорската му книжка е отнета от КАТ, но глобите са останали неплатени. Ако не стори това, инспекторите на приходното ведомство могат да запорират колата му и да я продадат на търг, ако не постъпи плащане.
 
От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски, задължително се проверява за неплатени глоби. Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват по различни поводи - например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на лицензии и разрешения за определена дейност и много други.
 
От агенцията за приходите поясняват, че глобите, наложени на граждани от различни институции се плащат пред съответния държавен орган. Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател - например КАТ.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.