iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цял ден на училище до влизане в гимназията

Целодневното обучение ще обхване учениците от 1 до 7 клас след 7 години. Това прогнозира вчера министърът на образованието Сергей Игнатов, който бе на посещение в Перник. Идеята е реформата да става поетапно за всеки клас, като се започне с първокласниците от тази есен.
 
За целта в бюджета на МОМН са заделени 7,5 млн. лева. „След като приключат учебните занятия, учениците ще остават в училище да се хранят, да подготвят домашните си и да спортуват", обясни министърът. Според него по този начин родителите ще могат да бъдат спокойни за отрочетата си.
 
Междувременно тече подготовката за въвеждане на задължителното предучилищно обучение на петгодишните деца: „Само в София и Варна е по-голям натискът за места, но в останалите градове проблемите са решими", коментира Игнатов.
 
9 млн. лв. от централния бюджет ще се преведат на всички общини, за да подготвят помещения за предучилищна забавачка. „Това не означава, че ще стоят на чинове и ще ги правим генийчета. Ще ги научим да си мият ръцете, зъбките, да разпознават цветовете и да броят до 10", заключи Игнатов.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.