iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затягат контрола върху търговията със скрап

Режимът за изкупуване на черни и цветни метали се затяга с влезлите в края на миналата седмица промени в Закона за управление на отпадъците. С тях се затяга съществено режимът за изкупуване на цветни и черни метали, припомниха от Българската асоциация по рециклиране.
 
Особени изисквания се въвеждат за изкупуването на отпадъци от елементи и части от обществените инфраструктури. Части и съоръжения от вагони, локомотиви и железопътни релси, калотки, елементи от спирачни системи на влаковете и др. вече ще се приемат само ако се представи сертификат за произход на отпадъците. Той трябва да е издаден от фирмата, която ги е бракувала. Другият вариант е лицето, което ги предава за вторични суровини, да попълва документ с личните си данни, в която под страх от наказателна отговорност да декларира, че предаваните отпадъци са негова лична собственост. При всяко последващо предаване на материалите те следва да се съпровождат от удостоверение за произход, което да доказва ясно източника на отпадъците и количеството му. Всички лични данни на лицата, които са предали отпадъците, ще се записват в регистри за покупки, които търговците са длъжни да водят на своите площадки непосредствено след извършване на сделката.
 
Ако тези изисквания не се спазват, търговците на метални отпадъци ще бъдат глобявани от 10 000 лв. до 30 000 лв., а при повторно нарушение - от 60 000 лв. до 200 000 лв.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.